Жан-Клод Юнкер Надпреварата за приемник на Жан-Клод Юнкер начело на

...
Жан-Клод Юнкер Надпреварата за приемник на Жан-Клод Юнкер начело на
Коментари Харесай

Надпреварата за приемник на Юнкер начело на ЕК разпалва напрежение


Жан-Клод Юнкер

Надпреварата за правоприемник на Жан-Клод Юнкер отпред на Европейската комисия подмолно към този момент стартира. Двадесет и осемте страни членки на Европейския съюз обаче са още надалеч от съглашение за разпоредбите на играта.

Сред вероятните претенденти да заменят представителя на Люксембург през есента на 2019 година най-настойчиво се загатва името на настоящия основен договарящ на Европейски Съюз за Брекзит, французина Мишел Барние.

Кандидатурата му към този момент беше обсъждана през 2014 година, само че политическото семейство на Европейската национална партия (ЕНП, дясна групировка с болшинство в Европейския парламент), тогава избра настоящия ръководител на Еврокомисията.

Юнкер беше определян като " шпиценкандидат " (водещ кандидат) на ЕНП, съгласно наложилото се наименование на немски език за тази процедура, която изисква европейските партии да издигат " водещия претендент в листата " за европейските избори. Идеята на този метод, общопризнат през 2014 година, е че ръководител на Еврокомисията би трябвало да стане претендентът на партията, излязла отпред на изборите.

Европейският парламент, който дефинира ръководителя на Комисията посредством гласоподаване, държи непременно да се употребява още веднъж този способ. В това той вижда гаранция за по-голяма бистрота и за подсилване на политическата си легитимност, както и на тази на Комисията.

" Разочарование "

Европейските контракти обаче повериха на страните членки правото да назначават, с квалифицирано болшинство, претендента за ръководител на Европейска комисия, въпреки текстовете да изискват много мъгляво от тях да " вземат под внимание изборите за парламент ".

Само че доста европейски държавни водачи, отпред с французина Еманюел Макрон, са срещу метода " шпиценкандидат " - нещо, което се чака те да припомнят и на срещата на върха в Брюксел на 23 февруари.

" През 2014 година имаше отчаяние в голям брой столици заради обстоятелството, че процедурата, която докара до назначението на Юнкер, не беше задоволително транспарантна ", разяснява европейски източник.

Според някои критици тази система е довела до политизиране на Комисията, което се счита за нездравословно. Други се притесняват от предполагаем напредък на евроскептичните партии на европейските избори, който би могъл да докара до избор на претендент от техните редици.

Изправени пред такава неизясненост, евродепутатите считат да покачат тона на пленарната сесия в Страсбург тази седмица.

" Европейският парламент ще отхвърли всеки претендент за ръководител на Комисията, който не е препоръчан като " шпиценкандидат " на изборите за Европейски парламент ", предизвести германецът Манфред Вебер, ръководител групата на ЕНП в Европарламента.

А " в случай че държавните управления на страните членки се опитат да провалят този принцип ", добави той по адрес на президента Макрон, " те ще би трябвало да обяснят за какво макар великите приказки за нуждата от демократична смяна в Европа на процедура не са подготвени да се откажат от непрозрачността и секретността ".

" Закрити врата "

Влиятелният шеф на канцеларията на Жан-Клод Юнкер, германецът Мартин Зелмайр, също прикани за обновяване на процедурата от 2014 и през 2019 година

" Един " шпиценкандидат " победител, водил акция в цяла Европа за болшинство кресла, ще има по-голяма легитимност като ръководител на Европейската комисия, в сравнение с човек, определен при закрити врата ", посочи наскоро Зелмайр в обществената мрежа Туитър.

В очакване да бъде определена формула, към момента няма публично оповестени претенденти.
Мишел Барние, някогашен еврокомисар и няколко пъти министър във Франция, в никакъв случай не е казвал, че ще се бори още веднъж за поста, само че сегашните му отговорности го сложиха още веднъж под светлината на прожекторите.

" Той свърши доста добра работа ", сподели върховен европейски представител и означи, че " методът му на деяние във връзка с Брекзита е засилил доверието в Комисията ", която съставлява. " Той е напълно наясно какъв политически капитал е натрупал ", споделя различен европейски източник.

Името на еврокомисаря за конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, също постоянно бива споменавано измежду евентуалните претенденти, откакто подвигна звук към американските интернет колоси за корист с господстващо състояние на пазара.

" Кандидатурата за председателството на Комисията може да ме заинтригува ", сподели френският социалист Пиер Московиси, в този момент еврокомисар по икономическите въпроси.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР