Жан дьо Лафонтен е най-известният баснописец в света. Всички са

...
Жан дьо Лафонтен е най-известният баснописец в света. Всички са
Коментари Харесай

Вярвате или не! Басня на Лафонтен ни е предупредила за "Ислямска държава" още преди няколко века...

Жан дьо Лафонтен е най-известният баснописец в света. Всички са чели за лисицата и гроздето, щурецът и мравката, гарванът и лисицата, която му измъкнала сиренцето с ловкост и десетки други. Но една от тях звучи изключително настоящо през днешния ден. Тя е като метафора за ислямистката заплаха, надвиснала над Европа, незаконното безгрижие на нейните водачи, които позволяват милиони нашественици на нашата земя и всеобщата глухота към гласовете на разсъдъка, които ни предизвестяват. Прочетете тази велика легенда и споделете с приятелите си, в случай че вие също мислите по този начин! Защото една лястовичка не прави пролет, само че хиляди – могат!

Лястовицата и птиците
Жан дьо Лафонтен

Един ден лястовичката видяла по какъв начин селяндур засява коноп в полето. Предугадила тя какво ще се роди от посевите и решила да предизвести останалите птички:
- Аз може да отлетя надалеч отсам и да се спася, само че вие ще пострадате. Вижте какво засява селянинът. Семената, които той хвърля по браздите, един ден ще причинят гибелта ви. От тях ще покълне коноп. От него ще изплетат въжета и мрежи, с които ще ви уловят, а по-късно ще ви сготвят или ще ви затворят в кафези. Ето за какво ви поучавам да изкълвете семената, до момента в който е време.
- Имаме задоволително храна в полето. Защо ни е да се ровим в браздите? – с шеговит звук й дали отговор птичките.
Минало време и семената на конопа покълнали и се раззеленили.
Лястовичката още веднъж приканили птичките:
- Скубете стъблата, тъй като те могат да ви погубят!
А на птичките ни минимум не им се желало да губят времето си в скубане на конопени стъбълца. Затова й дали отговор:
- Само си приказваш и се опитваш да ни изплашиш с неприятните си пророчества!
Конопът избуял и лястовичката отново се пробвала да предизвести посестримите си:
- Вижте, че и времето е против нас – има слънце, влага и стъблата порастват бързо. Досега не ми вярвахте, само че ще пристигна ден, когато конопът ще узрее и селянинът ще го ожъне. Тогава той ще изплете от него безчет примки и ще стартира да ви лови. При това състояние вие ще би трябвало да си стоите в гнездата и да не мърдате оттова. Другият излаз е да извършите като прелетните птици и да отлетите на юг. Но несъмнено няма да имате сили като нас да прелетите морета, океани и пустини, с цел да стигнете най-после топлите страни. Затова съгласно мен изходът за вас е да се подслоните в някой рухнал дувар.

Писнало им на всички птички от едни и същи приказки и закани. Започнали шумно да разискват “глупостите” на лястовичката, която говорела като античната пророчица Касандра – на нея никой не й вярвал, а по-късно всичко се сбъдвало.
Така и станало – сбъднали се пророчествата на лястовичката. Селянинът прибрал конопа, изплел от него мрежи и направил примки, с които изловил птичките.

ТАКА Е И С ХОРАТА – НЕ УВАЖАВАТ СЪВЕТИТЕ НА ОСТАНАЛИТЕ И ВИЖДАТ ЛОШОТО ЕДВА КОГАТО Търговско отделение съдебна експертиза Е СЛУЧИЛО!

Източник: Флагман
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР