Жълтият костюм на една от най-великите личности във Формула 1

...
Жълтият костюм на една от най-великите личности във Формула 1
Коментари Харесай

Продават легендарен състезателен костюм на Сена

Жълтият костюм на една от най-великите персони във Формула 1 – Аертон Сена е мъчно да се сбърка. Когато името му изплува в съзнанието на почитателите на Формула 1, той е или със своя жълт, или със своя червен костюм. Пилотът, който завоюва три международни трофеи и си отиде след злополука в пика на кариерата си през 1994 година, се трансформира в вечен любим на всички почитатели на шампионата.


Един от тези именити жълти костюми бе включен в аукциона на финансовата компания RM Sotheby's. С него харизматичният бразилец завоюва първата си от рекордните шест победи в Монако и още седем подиума през сполучливия сезон 1987. Именно с него Ф1 тимът Лотус завоюва последната си победа във Формула 1 историята си. Същата година Сена финишира трети в генералното класиране зад Нелсън Пикет и Найджъл Менсъл, а най-после си сподели сбогум с тима, преминавайки в Макларън.

Formula One legend Ayrton Senna's race suit is up for auction https://t.co/2Pz1ECPMdC pic.twitter.com/VPmwhu5sGH
— Jalopnik (@Jalopnik) March 13, 2018
Пътят на костюма, откакто Сена стопира да го носи пък е повече от любопитен. Трикратният първенец го подарява на брата на своя физиотерапевт, който няколко години го държи в своя магазин преди да го продаде в Канада. Оттам пък след още няколко години той се връща в Монако, където е и през днешния ден. RM Sotheby's го изплаща от една от най-луксозните галерии и в този момент го включва в своя аукцион през май съвсем 24 години след гибелта на Сена.

Великият водач е сложил и своя подпис на него. Компанията не е упоменала първична цена на костюма, само че това не значи, че ще бъде на ниска цена. От Hemmings и Motor Authoruty споделят, че през 2014 друга екипировка на Сена е била продадена за 76 хиляди $, а през 2012 година негова каска е сменила притежателя си за 114 хиляди $.

Suit Up In Ayrton Senna's Lotus Coveralls Of The 1987 Monaco GP | Carscoops https://t.co/RXT0YQhWg9
— Carscoops (@Carscoop) March 13, 2018
Със сигурност ще има не един и двама души подготвени да дадат пари за него, само че ние се надяваме той да не напуща Монако, тъй като може би там е най-правилното му място.
Снимка: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР