Жълтите павета в центъра на София, които за 117 години

...
Жълтите павета в центъра на София, които за 117 години
Коментари Харесай

Жълтите павета вече се произвеждат и в България. Столичната община купува първата серия

Жълтите павета в центъра на София, които за 117 години претърпяха митинги, поправки, и ремонт на ремонтите към този момент могат да се създават и в България. Учените в Института по металознание към Българска академия на науките от дълго време работят върху формулата им и към този момент създават пилотна серия.

 

Столичната община е сключила контракт за 30 000 лв. с Българска академия на науките, с цел да купи тази първа серия, заяви Българска национална телевизия.

 

Паркираме колата на жълтите павета и чакаме професора, който от години желае да покаже, че България сама може да създава павета и те по нищо да не отстъпват на тези, за които по времето на Фердинанд страната е взела 37 милиона златни лв. заем. Само че професорът още по телефона ни предизвестява - това не са жълти павета. Цветът е охра.

 

" Нека в този момент да съпоставим нашия първообраз с примера, който виждате на площада. По цвят виждате, че павето е еквивалентно ", споделя проф. Любен Лаков от Института по металознание към Българска академия на науките.

 

Цветът няма и колорит разлика. Но с цел да стигнат до такава степен, учените са проучвали половин година.

 

" Трябваше да се проучват суровините, да се създадат пробни сформира ", изясни проф. Любен Лаков.

 

Находището е загадка, технологията - също. В института са пресметнали до милиметър и грам всяка съставна част, тъй че да създадат заслужен двойник на истинските павета от тогавашната Австро-Унгария.

 

Българска национална телевизия: Отстъпва ли по нещо не оригинала?

 

Проф. Любен Лаков:Не. Превъзхожда оригинала. Те демонстрират към 15% по-ниска хлъзгавост, спрямо истинските павета. Ако се огледа на компютърна томография, ще се видят доста недостатъци в оригинала. Но на компютърен томограф в това паве няма да се открият недостатъци.

 

От Българска академия на науките дават обещание по-качествени и по-евтини павета и даже показват мястото, където може да върви производството - във Видин, където, съгласно тях, има прелестни, само че неизползвани машини.

 

" Те могат да послужат за 100 000 - 200 000 броя павета ", сподели проф. Любен Лаков.

 

Засега обаче общината е поръчала единствено пробна серия - от 250 павета. А в случай че преди повече от 100 години едно паве се е плащало в злато и е излизало близо 12 златни лв., в този момент едно паве от института излиза към 18 лв..

 

Българска национална телевизия: Ще издържи ли във времето толкоз, колкото са издържали...

 

Проф. Любен Лаков: Ще издържи и повече. Тези павета ще устоят още 100 години, в случай че се отнася човек вярно към тях.

 

Дава гаранция, а общината занапред ще взема решение дали след тази пилотна серия да желае още. За да попълня неналичията в истинските жълти павета. И нищо чудно един ден професорът да върви и по тези, които е основал.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР