Жълтите павета се редят и пререждат почти всяка година, а

...
Жълтите павета се редят и пререждат почти всяка година, а
Коментари Харесай

БСП е единствената реална алтернатива на 30 години дясно управление в София

" Жълтите павета се редят и пререждат съвсем всяка година, а имаме улици и тротоари, които не са пипани след 10 ноември 1989 година "

" Темата за събарянето на Паметника на Съветската войска е част от битката на партиите от сглобката за десния гласоподавател "

- Предстоят локални избори, а главната тематика в София е дали да се мести или не Паметникът на Съветската войска. Какво е вашето отношение по този въпрос?
- Като антифашист явно не съм склонен с това безумство. То приказва и за историческата неначетеност на десницата. Украйна, която те сякаш пазят, съществува като република само с помощта на успеха на Червената войска в Гражданската война в Русия. Но историята е друга тематика, а и десницата не се интересува от нея.
Темата за събарянето на паметника е част от битката на партиите от сглобката за десния гласоподавател. Всеки желае да бъде по-голям антикомунист и русофоб, с цел да вземе гласовете на най-ниско интелигентната част от дясното.
Те желаят да приказват за предишното, тъй като не могат да предложат по-добро бъдеще. Статуквото ги устройва - десните политици и бабите реститутки в центъра на София, които 30 години паразитират на гърба на цялостен България. Те не могат да обединят хората към нещо положително. Управлението им няма и не може да си слага високи цели. Обединява ги антикомунизмът. В тази посока не може да се направи доста повече от разрушаването на монументи, защото учебниците по история към този момент са пренаписани.
- Как оценявате ръководството на ГЕРБ на столицата, което стартира през 2005 година с избирането на Бойко Борисов?
- Борисов наследи и продължи модела " Софиянски ". Дори част от фрагментите на ГЕРБ потеглиха от партията на Софиянски. Огромни пари през тези десетилетия се наляха, само че дребна част от тях стигнаха по предопределение. Правят се едни непрекъснати поправки и поправки на поправки за да се краде. Дори сякаш новото метро е в тунели строени преди 1989 година в голямата им част.
- Каква е задачата на Българска социалистическа партия в столицата?
- Българска социалистическа партия не може да има други цели с изключение на първото място. Партията ни е печелила избори и от по-трудна обстановка. Ние сме единствената действителна опция на 30 години дясно ръководство. Вярвам, че обединени с останалите сили от левия и напредничав политически набор към общата идея,със мощен претендент за кмет в лицето на Ваня Григорова,която потвърди,че може да се бори и пази дела и със мощна акция можем да изненадаме десницата.
- Има ли сили левицата да предложи друг образ на София? Какъв би трябвало да е той?
- Много неща би трябвало да се трансформират в София. Отговорът на този въпрос е доста дълъг. На първо място, би трябвало да се промени отношението към така наречен " спални " - огромните жилищни квартали. Има тротоари и улици там, които не са пипани 40 години. Разбира се, че е наложително да намерим места в детските градини за всички деца. София може да има напълно друго лице, да бъде доста по-чиста, по-уютна. Но в случай че не се краде. Нима не можем да вземем образец от Троян,където има основани общински предприятия за всички комунални и обществени действия и не се минама през трети лица или медиатори.
- Каква разликата сред лява и дясна политика в локалната власт?
- По този въпрос имаме цели написани съществени документи даже от конгреса. Именно локалните избори бяха мотив да се появи понятието червени линии, от които ние като социалисти не би трябвало да отстъпваме.
Бих набелязал няколко съществени посоки на лявата локална политика. На първо място, несъмнено, лявата локална политика значи запазване на общинската благосъстоятелност, самоограничение от приватизация и възлагане на допустимо най-широк кръг действия на общински структури и предприятия.
На второ място, само че не и по значимост е лявата локална власт да не концентрира всички свои старания единствено върху централните градски елементи на общината, а да работи за облагородяването на крайните квартали и дребните обитаеми места. В София това е доста огромен проблем. Жълтите павета се редят и пререждат съвсем всяка година, а имаме улици и тротоари, които не са пипани след 10 ноември 1989 година.
Със сигурност пропущам и други значими въпроси, само че напълно в резюме считам, че това са наложителните отличителни белези на лявата политика в локалната власт.
Краткият отговор е, че лявата политика в локалната власт се прави за жителите на общината, а не за компаниите, концесиите и публичните поръчки. Задължително е да кажем, че лявото ръководство в локалната власт значи завършек на презастрояването, една по-зелена и по-чиста София. Но водещото е, че лявата политика в локалната власт е за хората, а не за " бизнеса ".
Справедливи общински налози,специални грижи за децата,грижи за самотните възрастни хора, гласност на общинските решения-постигнем ли това,можем да приказваме за лява политика в локалната власт.
- ГЕРБ още не са издигнали претендент, само че градската десница към този момент си има подобен. Каква е вашата оценка за него - по какъв начин оценявате политическото му държание?
- Не познавам индивида. Той не се е занимавал с политика и няма опит. През тези 30 години хората, които идват от " бизнеса " непроменяемо се провалят като политици. Но на мен по-скоро неприятно усещане ми направи отношението му към личното му семейство. Нямам доверие на хора, които се отхвърлят от родителите си.
- Какъв резултат ще имат локалните избори върху стабилността на сглобката?
- Вътре в сглобката ще се сбият съществено за локалната власт, само че единствено в няколко огромни града. ППДБ нямат капацитета коренно да изместят ГЕРБ от локалната власт. Но би трябвало да сме реалисти. Правителството може да изкара и цялостен мандат, в случай че не възникне сериозен спор за усвояването на средствата от бюджета и европейските фондове. Това ръководство е комфортен заслон за ГЕРБ, а ППДБ ще стискат властта все по-здраво, тъй като все по-добре ще осъзнават, че може да им е за последно. Ако не вземат от Борисов най-малко София, те са завършени. Затова обединените леви сили в София би трябвало да потвърдим,че е време за смяна към по-социално и по-човешко ръководство на столицата. Надявам се,че нашия претендент за кмет и всички,които сме в листата за общински съветници ще създадем тази смяна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР