Жълт код за силен вятър и обилни валежи е обявен

...
Жълт код за силен вятър и обилни валежи е обявен
Коментари Харесай

Жълт код за силен вятър и обилни валежи в Югоизточна България

Жълт код за мощен вятър и значителни превалявания е разгласен за 11 области в страната. Това сочи информация в уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Жълт код за значителни превалявания е разгласен в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. В южните региони на тези области предстоящите количества дъжд са до 25 л/кв.м.

В областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас е в действие жълт код за значителни превалявания и мощен вятър. Очакваните количества дъжд там са сред 20 и 35 л/кв. м., а в обособени региони от тези области количествата дъжд ще доближат и до 50 л/кв. м. Ще има и краткотрайни усилвания напразно като в Бургас-море поривите ще доближават до 18-20 м/с, а вълнението на морето до 3-4 бала, за което е в действие жълт код за мощно неспокойствие.

Жълт код за мощен вятър е разгласен в областите Варна и Добрич. В крайбрежните елементи на тези области ще духа мощен североизточен вятър със скорост 14-19 м/с. Поривите напразно в морето ще доближават до 18-20 м/с. В мощ е и предизвестие за мощно неспокойствие на морето, което ще доближи 3-4 бала.

Средиземноморски циклон минава южно от България. Мощният циклон „ Ксенофон ” към този момент удари Южна Гърция с ураганни ветрове и проливни дъждове. Повечето острови в Егейско море са откъснати от света по море и по въздух. Очаква се 3/4 от територията на южната ни съседка да бъде наранена от циклона. Наводнения заляха полуостров Пелопонес след мощния циклон. Проливните дъждове изпълниха реките, а те унищожиха пътища и влязоха в къщите на хората.

Заради циклона у нас през днешния ден се чакат превалявания от дъжд, обилни в централните и източните елементи на Южна България. Ще духа слаб, в Източна България - до сдържан вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са най-вече сред 7 и 12 градуса, а оптималните ще са от 16 - 18 градуса тук-там в Северна България до 10 - 12 градуса в южните региони от страната.

По Черноморието ще бъде най-вече облачно, прохладно и с превалявания от дъжд, обилни - по южното крайбрежие. Ще духа сдържан, краткотрайно мощен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 16-18 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Температурата на морската вода е 21 -23 градуса.

В планините няма да е уместно за туризъм. Ще бъде облачно, дъждовно и прохладно. Значителни ще са преваляванията в Родопите, Странджа и Сакар. Ще духа мощен и плевел вятър от източната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 11 градуса, на 2000 метра - към 5 градуса.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР