Жълт и оранжев код за силен вятър обяви за съботния

...
Жълт и оранжев код за силен вятър обяви за съботния
Коментари Харесай

НИМХ предупреждава - много силен вятър, жълт и оранжев код за цялата страна

Жълт и оранжев код за мощен вятър разгласи за съботния ден Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за цялата страна, стана ясно от уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.  Предупреждение от втора степен (оранжев код) и рисково време е в действие за областите Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Кюстендил, Перник, София-град, София-област. Предупреждението от първа степен (жълт код) и евентуално рисково време е в действие за останалата част от страната. Поривите напразно в областите с жълт код ще доближават до 20-24 м/сек, а в тези с оранжев код - до 29 м/сек.

Времето през целия ден ще е прохладно с сдържан и мощен югозападен вятър. През по-голямата част от деня облачността ще е забележителна и на доста места ще има превалявания от дъжд, в планинските региони от Западна България - обилни по количество. Максималните температури към момента ще са високи, най-вече сред 14° и 19°, в София - към 15°. 
 
В неделя (12 ноември), вследствие на преваляванията, ще има краткотрайни покачвания на речните равнища, като по-съществени те ще са в планинските елементи от Дунавски басейн, във водосборите на реките северно от Бургас, в планинските притоци на река Марица и във водосбора на река Тунджа, осведомиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
 
Речните равнища ще се намаляват или ще останат без основни промени, като вследствие на оттичане ще има незначителни покачвания в долните течения на река Марица, река Тунджа и в долните течение на главните реки на Западнобеломорски басейн. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, показаха още от министерството.
 
През втория ден от уикенда преваляванията на всички места последователно ще спрат, облачността за малко ще се раздра и ще намалее, само че до вечерта от запад още веднъж ще се усили. Ще духа сдържан, в североизточните региони - краткотрайно мощен, запад-северозападен вятър. Температурите ще се намалят: преобладаващите минимални ще са сред 2° и 7°, оптималните - сред 10° и 15°. През нощта против понеделник вятърът ще отслабне, от югозапад ще стартират нови превалявания. 
 
В понеделник облачността ще е забележителна. На доста места ще има превалявания от дъжд, повече като количество в Южна България, до момента в който в Дунавската низина със слаб до сдържан запад-северозападен вятър ще бъде без основни превалявания. През нощта против вторник за малко ще се обясни.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР