Жалбата за дискриминация срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев за думите

...
Жалбата за дискриминация срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев за думите
Коментари Харесай

Решение: Изказване на Иван Гешев "...и циганите така правят" не е дискриминация

Жалбата за дискриминация против зам.-главния прокурор Иван Гешев за думите му в телевизионно изявление "...и ромите по този начин вършат " е оставена без почитание от Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД).

Причината е, че комисията не е разкрила нарушение на законодателството за внушения за разграничение и причина към ненавист нито за " етническа принадлежност ", нито за " поданство " и " тормоз ", заяви " Клуб Z ".

Сигналът против зам.-главния прокурор Иван Гешев беше подаден през април от ромския деятел Христо Николов.

" Освен от Иван Гешев към този момент се усещам дискриминиран и от Комисията за отбрана от дискриминация. Сега пред кого да подам тъжба от самата комисия? ", разяснява Николов. Въпреки това той е решил да апелира решението.

Първоначално в претекстовете си към жалбата до КЗД Николов е показал, че като български жител от ромски генезис е персонално обиден от изказванията на зам.-главния прокурор, който изрича думите в изявление за Българска национална телевизия. То е със заглавие " Между арестите и свадите " и е излъчено на 17 април и акцентът е делото против някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева, заместника й Биляна Петрова и медиатора за предаването на подкупа Петко Дюлгеров.

" Господин Дюлгеров е обвиняем. Той даде показания в досъдебното произвеждане в качеството му на обвинен. Това, че той на по-късен стадий ще се откаже от тези показания, беше калкулирано още в досъдебното произвеждане. Така вършат всички. Ние чакахме, че той ще схване това държание. Само да допълня, извинявайте, че ви преустановявам! Единствено, което не можеше да се планува, беше ясно, че той ще каже, че това не е правилно в досъдебното произвеждане, по този начин вършат всички подсъдими, по този начин вършат и ромите, в това число по делата. Това е всеобщо ", съобщи Гешев в изявлението.

В решението на комисията се показва, че в изявлението Гешев показва мнение по процесуалното държание на подсъдимо лице и " такива начини на процесуална отбрана се упражняват от всички подсъдими ".

" Споменаването на думата " ромите " в общия подтекст на диалога не може да бъде квалифицирано като нарушаване на Закона за отбрана от дискриминация, посредством което ответникът показва позиция или отделя ромите от останалата част от българската нация, се споделя още в решението на КЗД.

На първо място, в изявлението се илюстрира държанието на подсъдимите лица и тяхното процесуално държание в досъдебна и правосъдна фаза на производствата. В тази категория влизат всички лица, които въз основа на импортиран в съда обвинителен акт са придобили качеството на обвиняем в наказателно дело, стимулират се от комисията.

Посочват също по този начин, че подсъдимите могат да бъдат от друг етнос и/или народност, защото Наказателният кодекс и Наказателнопроцесуалният кодекс, респективно българските наказателни съдилища не се въздействат от поданството или етноса на подсъдимия, а изясняване на обективната истина по съответното наказателно дело, въпросите за виновността и действието, държанието на дееца и други, имащи значение за съответното дело условия.

" Следователно тълкуването на думите на ответната страна като израз и извеждане от подтекста на тези думи умозаключение за обособяване на ромите от останалата част от българската нация е лишено от смислова логичност и обективно не би могло да бъде възприето от фена или слушателя по метода, по който жалбоподателят твърди, че го възприема ", се споделя в решението на КЗД.

Малко откакто бяха наказани на първа инстанция за рушвет, Десислава Иванчева и Биляна Петрова също споделиха, че ще съдят зам.-главния прокурор Иван Гешев за клюка.

" Ще заведем дело против Гешев за заблуждение и неправилна информация по медиите, за клюка. Ще има ответен удар по това, което той е излъгал пред медиите ", сподели Иванчева, преди едно от съвещанията по делото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР