Жалбата на ВМРО е неоснователна, същата търси да пренесе политиката

...
Жалбата на ВМРО е неоснователна, същата търси да пренесе политиката
Коментари Харесай

От щаба на Панов-Моасе: Жалбата за отмяна на регистрацията ни е неоснователна

" Жалбата на Вътрешна македонска революционна организация е неоснователна, същата търси да придвижи политиката на територията на съда, явно - поради слаба политическа позиция в тези президентски избори ". Това разяснява за Българска телеграфна агенция Емил Георгиев от самодейността " Правосъдие за всеки ", представител на щаба на претендентите за президент и вицепрезидент Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

 Искат анулация на регистрацията на Лозан Панов-Мария Моасе за нарушаване на Конституцията Виж още

По-рано през днешния ден Вътрешна македонска революционна организация внесе тъжба във Върховния административен съд с гледище да бъде анулирано решението на ЦИК за вписване на кандидатпрезидентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за присъединяване в изборите на 14 ноември, защото, съгласно тях, претендентът за вицепрезидент не извършва едно от конституционните условия за регистрация, а точно - не е живяла в България през последните пет години .

От щаба на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе разясниха, че са се срещнали с жалбата на Вътрешна македонска революционна организация и на този стадий я считат за изцяло недоказана. " Намираме, че като доказателства не могат да бъдат кредитирани изборни цитати от много по-дълги изявленията, които са дадени от госпожа Касимова във времето, без да бъде съгласуван подтекстът на въпросните изявленията и наличието им в целокупност ", сподели Емил Георгиев. По отношение на юридическата стойност на жалбата намираме, че същата е по-скоро неприемлива, защото не визира правата на Вътрешна македонска революционна организация в тази политическа конкуренция, уточни той.

" Вярно е, че госпожа Касимова в петте години, предшестващи издигането на нейната кандидатура, е живяла както в България, по този начин и отвън страната . Вярно е, че също по този начин, с цел да бъде записана, дружно с господин Панов, като кандидатпрезидентска двойка, е подписала декларация, съгласно която дава отговор на изискванията за уседналост. Преди тя да подпише декларацията, е направила инспекция на своите пребивавания в България и отвън нея, и нейната инспекция сочи, че тя преди всичко е обитавала в България ", уточни Емил Георгиев. По думите му, това се обосновава по няколко линии. На първо място - както тя е имала към този момент опцията да изясни в свои медийни участия - тя е майка на дете в неравностойно състояние, което повече от други деца се нуждае от майчината непосредственост. И на второ място - центърът на професионалните ползи на госпожа Касимова е в България. " С други думи, мястото, където тя изкарва парите за своята и на фамилията си издръжка, е в България, откъдето следва и това, че тя е прекарвала повече време в България ", добави представителят на щаба й.

Емил Георгиев означи, че в Изборния кодекс има доста къси периоди за изговаряне. " В това произвеждане ответник против жалбата на Вътрешна македонска революционна организация е на процедура ЦИК, нашата кандидатпрезидентска двойка биха били заинтригувани лица ", добави той. И обясни, че доказателствената тежест е у Вътрешна македонска революционна организация, т.е. от групировката би трябвало да потвърдят изказванията си. " Бидейки хора на правото, ние не се тормозим от правни борби, изключително когато знаем, че правните причини са на наша страна ", съобщи още Георгиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР