Жаждата за алкохол след тежка работна седмица и преяждането могат

...
Жаждата за алкохол след тежка работна седмица и преяждането могат
Коментари Харесай

Преяждането и пиенето през уикенда могат да са признаци на сериозно заболяване

Жаждата за алкохол след тежка работна седмица и преяждането могат да са признаци на зараждаща се меланхолия, разкри клиничният психолог Светлана Прошченко пред ТАСС.

„ Малко хора знаят, че стресовото преяждане и по този начин нареченият " алкохол през уикенда " са освен обособени разстройства, само че и признаци за съществуване на тревожно-депресивни трендове. С помощта на бърз достъп до храна и релаксиращ алкохол доста хора облекчават умората, усъвършенстват настроението и си доставят наслаждение. След известно време обаче стартират да осъзнават, че са попаднали в нов капан “, сподели Прошченко.

Както отбелязва експертът, признаците на меланхолия при другите хора могат да варират. Най-честите са потиснато въодушевление, нарушавания на съня, липса на сили, възприятие за безполезност, нараснала сълзливост и предпочитание за пенсиониране. Но при някои хора може да се промени и походката, предметите могат да стартират да падат от ръцете, придвижванията могат да станат насечени, може да се появи заспалост или противоположното - нецеленасочена многословност.

Според Прошченко в този момент има малко несериозно отношение към това психическо разстройство, а някои даже бъркат депресията с меланхолията. „ Меланхолията е положение, което идва и си отива, депресията е непрекъсната. Така да вземем за пример по време на есенната потиснатост нещо може да те разсмее, само че не и при меланхолия. Депресията е диагноза, сложена от доктор “, изясни клиничният психолог.

Както добави експертът, през годините на пандемията от COVID-19 съгласно някои отчети е имало седемкратно нарастване на депресивните положения, само че това психическо разстройство зависи освен от външни фактори, а може да бъде и наследствено. Следователно безусловно всеки човек би трябвало да следи положението си, с цел да не пропусне депресията в ранните стадии и да се обърне в точния момент към клиничен психолог, който може да окаже помощ, без да прибягва до лекарствена терапия.

Източник: Христо Кьосев/БТА

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР