Жабите първо са се научили да скачат, едва по-късно някои

...
Жабите първо са се научили да скачат, едва по-късно някои
Коментари Харесай

Жабите знаят да скачат, но още учат приземяването

Жабите първо са се научили да скачат, едвам по-късно някои от тях са отработили и приземяването, считат учени от Съединени американски щати.

Хипотезата се основава на наблюдението, че жаби скачат по планетата към този момент стотици милиони години, само че има типове, които към момента имат проблеми при срещата с повърхността.

Според общоприетата визия жабата изпъва задните си крайници, с цел да се изстреля, и след съответния полет се приземява ловко на предните си лапи, които дейно поемат удара при кацането.

Оказва се обаче, че жабите от семейство Leiopelmatidae скачат добре, само че уменията им стигат до такава степен. Ъгълът на тялото им при приземяването варирал от 62-градусов пльос по стомах до -71° премятане през глава.

Според ръководителя на откривателите повода е, че за някои жаби скоковете са по-важни от приземяването. С внезапните подрипвания те се избавят от хищници, а по-късно някак си се оправят.

Други типове, изключително тези, принудени да водят по-сухоземен живот, се научили да придърпват задните си крайници напред, още до момента в който са във въздуха. Така можели да повторят скока при приземяването си и по-целенасочено да бягат от враговете си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР