Ж ена на 82 години и младеж на 18 години

...
Ж ена на 82 години и младеж на 18 години
Коментари Харесай

Уоли Фънк: Куче го направи, маймуна го направи, мъж го направи, жените също могат

Ж ена на 82 години и юноша на 18 години ще се трансфорат в най-възрастния и в най-младия човек, достигнали до космоса.

Уоли Фънк, която е на 82 години ще придружи Джеф Безос в суборбиталния му полет с апарата "Ню шепард " на 20 юли. Заедно с тях ще бъде и Оливър Дамен, който е приключил гимназия през 2020 година, осведоми Българска телеграфна агенция.

Това е исторически миг и за двамата

Първия си урок по хвърчене Мери Уолъс Фънк взима на девет години. В учебно заведение обаче не ѝ позволяват да учи механика, тъй като предметът е единствено за момчета. Все отново приключва университета на Оклахома, прочут с авиаторската си стратегия. Цял живот тя се стреми към космоса. В средата на предишния век това е непостижимо за жена.

Trailblazing woman aviator Wally Funk, 82, will join Jeff Bezos this month on the first crewed spaceflight for the billionaire's company Blue Origin, the firm announced Thursday
— AFP News Agency (@AFP)
Въпреки това през 60-те години на предишния век Уоли Фънк взе участие

в частна стратегия, наречена "Меркурий 13 ", в която група дами минават през същите проби като кандидат-астронавте на НАСА, подбрани за първия полет на американец в космоса. Някои от тях по-късно се пробват да убедят Конгреса, че НАСА би трябвало да включи и дами в програмата за астронавтите.

Идеята дами да преминат през тестванията за астронавти е на лекаря Уилям Рандолф Лавлейс, който работи по програмата на НАСА, само че има и частна клиника. Кандидатките са умели водачи с минимум 1000 летателни часа. Тествани са с изследователска цел. През тестванията минават 13 дами. Уоли Фънк е най-младата от тях и измежду най-добре представилите се. Когато НАСА взема решение да допусне до програмата си за астронавти и дами, Уоли Фънк кандидатства три пъти, само че не е призната. Тя няма нужното инженерно обучение и не е боен водач. В средата на предишния век това е било недостъпно за дами.

"Беше забавно, че можехме да го създадем, само че не ни позволиха.

Куче го направи. Маймуна го направи. Мъж го направи. Жените също могат " - споделя Уоли Фънк през 1999 година Първата американка лети в космоса чак през 1983 година - Сали Райд.

" Никой не е чакал по-дълго - написа Джеф Безос в Инстаграм .

- Време е. Добре пристигнала в екипажа, Уоли. "

Фънк е водач и някогашен инструктор. Тя е първата инспекторка във Федералното ръководство по авиация. Става и първата проверяваща самолетни произшествия, като е работила по 450 такива катастрофи до пенсионирането си през 1984 година Има 19 600 летателни часа. Научила е 3000 души да летят.
Уоли Фънк не се отхвърля от фантазията си за космоса. Запитана за най-големия ѝ триумф през 1999 година, тя дава отговор "ако мога да полетя в космоса, ще е това ".
На 82 години тя е енергична и жилава. Символизмът в поканата на Джеф Безос е доста огромен. Тя възнаграждава дързостта и постоянството на една жена, на която дълго са казвали, че космосът не е за нея.

Оливър Дамен пък, който е на 18 години ще стане най-младият астронавт в историята

Той е приключил гимназия през 2020 година и чака позволение за водач. Дамен е първият клиент на "Блу произход ", който ще заплати за галактическия си полет. Той обаче не е анонимният победител в търга за място на борда на суборбиталния транспортен съд "Ню шепард " против 28 милиона $. Този пасажер е поискал да бъде непокътната анонимността му и ще лети до космоса при бъдеща задача, оповестиха от компанията.

"Това бележи началото на комерсиалните интервенции на "Ню шепард " ,

разгласи шефът на компанията Боб Смит. "Оливър показва новото потомство, което ще ни помогне да проправим път към космоса ", добави той.

Дамен мечтае за космоса, Луната и ракети от четиригодишен ,

излиза наяве от прессъобщението на галактическата компания. Той ще учи физика и мениджмънт на нововъведенията в университета в Утрехт, Нидерландия, от месец септември. Бащата на младежа Юш Дамен е създател и изпълнителен шеф на компанията за капиталов мениджмънт "Самърсет кепитъл партнърс ". Той е платил мястото в полета и е избрал да го заеме Оливър. От "Блу произход " отхвърлиха да уточнят каква сума е платил предприемачът.

Бъдещият студент ще се насочи на полет дружно с създателя на "Блу произход " Джеф Безос, с брат му Марк и с най-възрастния предстоящ астронавт в историята - 82-годишната Уоли Фънк. Автономният суборбитален уред "Ню шепард ", който е композиция от ракета и капсула, е с дължина малко над 18 метра. Той ще излети от площадка в Западен Тексас, Съединени американски щати, на 20 юли.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР