Изземат книги и спират българи на границатаВМРО настоява за спешни

...
Изземат книги и спират българи на границатаВМРО настоява за спешни
Коментари Харесай

ВМРО: Сръбските власти с поредна гавра към българи в Деня на Западните покрайнини

Изземат книги и стопират българи на границата

Вътрешна македонска революционна организация упорства за незабавни дейности от  МВнР

В Деня на Западните български околности сме очевидци на поредна подигравка от страна на сръбската страна към локалните българи и към жители от България, тръгнали за Босилеград, с цел да вземат участие във възпоменателната вечер, отдадена на 8 ноември в Културно-информационния център. Първо в днешния следобяд служители на реда са създали обиск и са иззели български книги от офиса на КИЦ – Босилеград. След това на контролно-пропусквателен пункт Рибарци не са позволени да влезнат на сръбска територия българи, пътуващи към Босилеград, с цел да вземат участие във възпоменателната вечер, се споделя в информация, публикувана от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация.

С измислени претекстове на границата са спрени съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди, Мария Цветкова – член на управлението на Вътрешна македонска революционна организация, писателят Едвин Сугарев, Валентин Янев – съпредседател на Граждански комитет „ Западни околности “ и други, гласи известието.

С тези си дейности Сърбия за следващ път демонстрира, че се връща към способите от времето на режима на Тито и крал Александър Караджорджевич, декларират от Вътрешна македонска революционна организация.

В XXI век да изземаш книги и да не допускаш културна демонстрация на българското малцинство демонстрира само, че сръбската страна освен е доста надалеч, само че и се движи в посока, противоположна на Европейски Съюз.

Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване моли държавното управление и Министерство на външните работи да подхващат незабавни дейности, с цел да бъдат предпазени правата както на сънародниците ни от Западните околности, по този начин и на българските жители, които за следващ път бяха възпрепятствани да влезнат на територията на Сърбия и да вземат участие в събитие на нашето малцинство там.



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР