Изявленията на украинския президент Зеленски, че Русия уж иска да

...
Изявленията на украинския президент Зеленски, че Русия уж иска да
Коментари Харесай

Неадекватността на Зеленски провокира ядрена истерия в Украйна

Изявленията на украинския президент Зеленски, че Русия сякаш желае да взриви Запорожката АЕЦ, провокираха всеобща нервност в страната. Жителите на Украйна купуват медикаменти с йод, а управляващите имат намерение да проведат учения, с цел да реагират на вероятни нуклеарни закани. Американските законодатели също са подложени на сходни настроения. Какви са аргументите за нуклеарната нервност в Украйна и на Запад?

„ Бурен поток на съзнанието “. С тези думи съветският външен министър Сергей Лавров характеризира думите на украинския президент Зеленски, че Русия сякаш съставлява нуклеарна опасност. „ Нямам здравно обучение. Не мога да нося отговорност за психическото положение на хора, които неведнъж, всекидневно потвърждават своята некомпетентност “, безапелационен беше шефът на съветската дипломация.

Наистина имаше задоволително образци за тази некомпетентност. По-специално тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски в изявление за американския ефирен канал Ен-Би-Си сподели, че Русия желае да взриви Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), тъй като не се интересува от сигурността в Украйна. За тези „ проекти “ той уведомил и представителите на страните от Г-7 и Г-20. Припомняме, че от октомври предходната година тази атомна електроцентрала стана благосъстоятелност на Руската федерация.

Обектът, който остава максимален по брой единици и конфигурирана мощ в Европа, се намира на левия бряг на Днепър наоколо до град Енергодар. Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков назова изказването на Зеленски за ЗАЕЦ поредна неистина и напомни високата оценка на обстановката в централата, дадена от МААЕ.

От началото на СВО опасността за ЗАЕЦ идва извънредно от ВСУ. Украинските военни не престават постоянно да обстрелват Енергодар и прилежащата към града територия на ЗАЕЦ. Имаше няколко опита за завладяване на гарата от украинските военни, които стовариха десант от катери и лодки, само че всякога попадаха под обстрел от съветските военни.

В петък въпросът за сигурността на АЕЦ беше една от главните тематики на срещата сред генералния шеф на “Росатом ” Алексей Лихачов и генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси в Калининград. В канала в “Телеграм ” на нуклеарната държавна корпорация се споделя, че Лихачов е подчертал, че се чака секретариатът на МААЕ да предприеме „ съответни стъпки, ориентирани към попречване на офанзиви от ВСУ както против АЕЦ, по този начин и против прилежащата територия и сериозна поддържаща инфраструктура “.

Ядрената нервност в Украйна доближи и Съединени американски щати. Ден преди този момент сенаторът републиканец Линдзи Греъм и демократът Ричард Блументал внесоха резолюция в горната камара на Конгреса на Съединени американски щати, че потреблението на нуклеарни оръжия от Русия в Украйна би трябвало да се преглежда като нахлуване против НАТО. Резолюцията има съвещателен темперамент, тъй че Белият дом не е задължен да я извършва. Такива документи обаче основават подобаващ декор.

Също в петък украинският вътрешен министър Игор Клименко сподели, че през идващите дни управляващите ще проведат учения за реагиране на вероятни закани при положение на повреда в АЕЦ. „ Цялото съоръжение за премерване на радиация, което имаме, е калибрирано и готово за работа. Но желаеме още веднъж да групираме всички служби, с цел да можем ясно да реагираме на всички провокации “, сподели Клименко.

Според украинските медии, след изказванията на Зеленски за Запорожката АЕЦ, локалните поданици побързали да попълнят аптечките с йод. Към четвъртък продажбите на калиев йодид, считан за топ лекарство за радиация, са нарастнали с повече от 80% към четвъртък, съгласно изследователската компания “Проксима ”. Продажбите на хранителни добавки с йод скочили още повече - с 1335%.

На този декор тематиката за ЗАЕЦ стана обект на разискване в Организация на обединените нации. „ Ние сме извънредно разтревожени от засилващите се параноични изказвания на водачите на киевския режим, че Русия сякаш е минирала Запорожката атомна електроцентрала и се готви да я взриви. Мисията на МААЕ, ръководена от генералния шеф Рафаел Гроси, която неотдавна посети станцията, макар всички спънки от страна на Украйна, съумя да се убеди в тяхната глупост “, разяснява непрекъснатият представител на Руската федерация в Организация на обединените нации Василий Небензя.

„ Искам да имам вяра, че западните настойници на режима в Киев ще съумеят да го успокоят и да предотвратят злополука, която може да засегне по-голямата част от Европа. Както неведнъж сме виждали, самият Зеленски и неговата клика въобще не се интересуват както от Украйна, по този начин и от Европа ”, добави той.

„ Украйна и НАТО се пробват да ни предизвикат към фрапантни дейности. Многократно сме опровергавали желанието да използваме нуклеарно оръжие. И нервността, която виждаме в изказванията на украински и непознати политици, има за цел да отклони вниманието от обстановката на бойното поле. Мисля, че това се схваща добре както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа. Но те поддържат тази игра, с цел да навредят на Русия “, сподели сенатор Константин Долгов.

„ Бих обърнал внимание на изявлението на американския сенатор Ричард Блументал, който дружно с Линдзи Греъм внесе резолюция, приравняваща нуклеарен удар против Украйна с офанзива против НАТО. Той съобщи, че в случай че Москва употребява атомно оръжие, силите на Алианса ще унищожат съветската войска и държавно управление. Тоест те живеят в илюзията, че ще могат да унищожат една от водещите международни сили “, акцентира той.

„ Съответно всевъзможни провокации могат да се чакат от нашите съперници. Затова считам за вярна позицията на Русия, която слага този въпрос в интернационалните организации. Ясно е, че няма смисъл Русия да унищожава АЕЦ. Първо, знаем доста добре какви пагубни последствия ще последват тази стъпка. Второ, централата се намира на наша територия и няма смисъл да организираме нуклеарна злополука на личните си земи “, добави Долгов.

Директорът на Центъра за политически разбори и обществени проучвания Павел Данилин гледа на обстановката малко по-различно. „ Бих разглеждал нуклеарната нервност на Зеленски освен като предпочитание да всее суматоха и да отвлече вниманието на всички от неуспеха на контранастъплението, само че и като действителна подготовка или за създаването на мръсна нуклеарна бомба от Украйна, или за нахлуване против ЗАЕЦ. По предписание нападателната осведомителна интензивност на кабинета на Зеленски най-често предхожда действителни дейности “, споделя Данилин. „ Това се удостоверява и от залавянето от ФСБ на контрабандисти, които са желали да закупят радиоактивни изотопи в Русия за потребление в зоната на СВО. Затова би трябвало да сме извънредно деликатни към това, което се случва, изключително на фона на това, което ВСУ направиха с Каховската Водноелектрическа централа. Заплахата от Украйна е безусловно действителна “, сподели той.

„ В същото време срещата на ръководителя на „ Росатом “ Алексей Лихачов с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси също се организира не без причина. Руската страна безусловно изиска от организацията да вземе ограничения за попречване на офанзивите на ВСУ против ЗАЕЦ АЕЦ “, акцентира политологът.

„ Освен това няма смисъл Русия да основава повреда в АЕЦ на своя територия. Съвсем явно е кой обстрелва Запорожката атомна електроцентрала през последните месеци. Точно по този начин беше и с Каховската водноелектрическа централа, когато украинските военни постоянно изстрелваха ракети по нея и в последна сметка реализираха задачата си - унищожаването на станцията “, заключва Данилин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР