Изявлението на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана

...
Изявлението на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана
Коментари Харесай

Защо за Украйна е „невъзможно да изпълни Минските споразумения“

Изявлението на секретаря на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Алексий Данилов за невъзможността за осъществяване на Минските съглашения е многостранно, само че основната концепция е: „ Изпълнението на Минските съглашения значи заличаване на страната. “ Данилов прикани Запада да не оказва напън върху Украйна, с цел да извърши Минските съглашения, защото това ще провокира рискова неустойчивост и безпорядък: „ Ако те упорстват за осъществяването на Минските съглашения във типа, в който са, ще бъде доста рисково за страната ни. Ако обществото не одобри тези съглашения, това може да докара до доста тежка вътрешна обстановка... ”.

На идващия ден, 1 февруари, президентът на Украйна Владимир Зеленски, на конференция след среща с английския министър председател Борис Джонсън, изрази недоволството си от всички клаузи на Минските съглашения, като в същото време означи, че споразуменията през днешния ден са единственият формат, " това работи. "

Зеленски съобщи следното: „ Не желая да приказвам за пунктовете на Минск. Не съм удовлетворен от всички пунктове. Ние имаме друго отношение (с Русия - Д.Б.) към поредността на осъществяване на избрани точки. Но ние сме възрастни момчета. Трябва да създадем нещо, което може да деокупира нашите територии...”. Що се отнася за „ реда за осъществяване “ и „ възрастните момчета” – тук той попадна в точката. Не инцидентно Германия преди време пое самодейността и по този начин се появи „ формулата на Щайнмайер “!

Зеленски добави също, че Киев, паралелно с Нормандския формат, договаря тристранни и двустранни формати за договаряния с Русия. В същото време, обръщайки всичко с главата надолу, той се опита да си показа по какъв начин Киев застава отпред на процеса: „ Ние се борим най-малко нещо да работи. Призоваваме водачите на четирите страни непрестанно да се събират в нормандския формат и разбирате водачът на коя страна към момента не е решил дали да се събира или не.

Намеците на Зеленски са доста транспарантни - Русия сякаш не желае „ да се събира “ в нормандския формат. Но да предлагаш да се съберем просто по този начин, е нищо, всичко се е обсъждало неведнъж от надалеч не една година, отговорностите на Украйна за осъществяване на Минските съглашения са избрани от самите съглашения... Ала нищо не се извършва от Киев, в това число съответните решения от предходните срещи на четворката.

Тези изказвания от Киев попадат на своето разумно място в поредицата от събития. Припомняме, че предходната седмица имаше среща на политически съветници на държавните глави на Нормандската четворка, на която съгласно Дмитрий Козак, който съставлява съветската страна, страните се споразумяха да реализират общо схващане за клаузите на Минските съглашения. Така изказванията и на Данилов, и на Зеленски още веднъж се отблъскват даже от слабите резултати от последната среща на политическите съветници. Така че една крачка напред, две крачки обратно - това е логиката на украинската страна в деяние.

Какъв е резултатът? Данилов в действителност приказва за отхвърли на Украйна да съблюдава споразуменията, а Зеленски споделя, че това е „ единственият формат “, който наподобява може да работи, макар че не е удовлетворен от нито една от точките. Тоест секретарят на СНБО и президентът показват една и съща и в това време друга позиция.

Възниква въпросът - с какво са свързани тези послания от името на управлението на Украйна? Нека още веднъж да разгледаме събитията. Наскоро президентите на Русия и Съединени американски щати, Съединени американски щати и Украйна организираха диалози, реализира се пътуването на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен - Русия-Европа-Украйна.

Тогава се състоя упоменатата към този момент среща на политическите съветници на ръководителите на страните от Нормандската четворка. Изявленията на Зеленски и Данилов са индикатор за угриженост. Загрижеността може да бъде обвързвана единствено с обстоятелството, че западните съдружници към този момент предявяват към Киев не тези претенции, които се чакаха там, а точно изискват да се изпълнят Минските съглашения. По една елементарна причина, за която приказва самият Зеленски, просто няма различен действителен формат, просто няма други съглашения.

В този подтекст става явен смисълът на изявлението и изказванията на Данилов – да се докара до знанието на Вашингтон позицията, че осъществяването на споразуменията сякаш ще докара до „ заличаване на Украйна “. Зеленски от своя страна твърди, че Западът оказва напън върху Киев за осъществяването на споразуменията под напън и опасността от „ съветска експанзия “.

При това в това време всичко се показва по този начин, че „ съветската експанзия “ се трансформира в самобитен свръх-повод: от една страна Русия е застрашена от наказания, въпреки това „ Съединени американски щати оказват напън върху Киев с тематиката за „ нападението на Путин “, която срутва финансовата система на страната и ги „ принуждава да желаят заеми от Вашингтон, обвързани с политически условия. “ Добавете към това доставките на оръжие от Обединеното кралство, Канада, Полша и други, и получаваме напълно многостранна картина.

По думите на Данилов непосредствено и Зеленски завоалиран, може да се прочете желанието да се упражни най-малко някакъв напън върху Вашингтон, а точно върху администрацията на Джо Байдън, както Киев в миналото си играеше с администрацията на Доналд Тръмп.

Именно това е задачата на тези изказвания по отношение на изказванията на Данилов -натиск върху Байдън, които те се пробват да „ засрамят “, намеквайки за неговия „ сговор “ с Путин във връзка с Украйна, в който Вашингтон изисква от Киев да съблюдава Минските съглашения.

Резултатите от това могат да бъдат непредвидими, - плаши Данилов, - Украйна ще стане друга, а не тази, която ще продължи да се стреми към Запада, към евроатлантическите структури.

Честно казано, тази обстановка може да бъде сензитивна за Байдън - изборите за Конгрес са тъкмо зад ъгъла, Републиканската партия е на път да завоюва болшинство там. Организирането преди изборите на скандал за " сговора " на Байдън с руснаците, по отношение на „ предаването на Украйна от демократите “, /въпреки доставката на оръжия/, едва ли може да се окаже от изгода за актуалната американска администрация. В Съединени американски щати чудесно знаят по какъв начин от нищо да раздуят скандал, даже не е изненадващо.

Как ще реагират Западът и Щатите на тези изказвания? – това е забавен въпрос. Може да се смята, че към този момент имаме отговор, само че този отговор не е към Украйна, а за Русия: доставката на оръжия за Украйна, забавянето на отговора на въпроса за интернационалните гаранции за сигурност, спорните изказвания, че Минските съглашения са формат по едно и също време „ мъртъв, само че деен “.

В същото време Европа към момента таи очаквания във връзка с осъществяването на Минските съглашения, защото за нея това е въпрос освен на икономическа и миграционна сигурност, само че и на енергийна сигурност.

В умозаключение, дано проучваме какво е имал поради Данилов, когато споделя, че „ използването на споразуменията ще унищожи Украйна “. Целият въпрос е за каква Украйна приказваме. За Украйна след Майдана, която избра национализма за своя идеология и антирускостта за главен вектор на външната политика.

Украинският политически режим се опасява да съблюдава договореностите по явни за него аргументи – те с обсег ще се сблъскат със стената на една нова действителност, тази стена – това е образуването на новата политическа настройка.

Такава настройка, в която факелните шествия, почитането на Бандера и други като него, опцията да се пренаписва историята в подобен мащаб и със сегашната възхитителна лекост и да се разпространява концепцията за присъединение към НАТО са застрашени.

Следователно в действителност има опасност - за Данилов, Порошенко, Зеленски и други фигури в модерна Украйна. В последна сметка, когато ползват споразуменията от Минск, украинските политици ще би трябвало да се сблъскат с нова действителност, в която ще би трябвало да се конкурират с тези политически сили, които до момента се стремяха да унищожат както политически, по този начин и физически, те ще би трябвало да се приближат до обществената и културната политика, стопанската система и енергетиката без обичаните им идеологически неистини. Настоящите политици на власт нямат потребност от такава Украйна.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР