Изявлението на Путин за признаването на Донецката и Луганската народни

...
Изявлението на Путин за признаването на Донецката и Луганската народни
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Путин заплашва цялата териториална цялост на Украйна

Изявлението на Путин за признаването на Донецката и Луганската национални републики беше смразяващо със своята увереност, с доста невъзмутими нападки към Украйна. Това разяснява в " Денят стартира " по дипломатът Милен Керемедчиев.

Путин сложи под подозрение съществуването на Украйна като страна, твърди, че тя е измислена от Ленин и Съюз на съветските социалистически републики и постоянно е била откъсната от Русия, добави Керемедчиев.

Путин заплашва цялата териториална целокупност на Украйна, той не приема, че тази страна би трябвало да съществува, изясни дипломатът.

По думите му, с признаването на двете републики, Путин затваря страницата отворена през 2014 година с анексирането на Крим.

Според Керемедчиев, Путин основава буфер сред териториалната непосредственост на крилото НАТО в Полша и Прибалтийските страни, и Русия.

Опасността е за още дестабилизация в Украйна, в случай че Европа признае независимостта на Донецк и Луганск, които са самопровъзгласили се страни, добави дипломатът. По думите му, от голямо значение в тази обстановка е ролята на Организация на обединените нации.

Тази тирада на Путин по отношение на Украйна може да бъде приложена и за други страни, добави Керемедчиев.

Гледната точка на Русия се изработваше през последните 10 години и върху Украйна се оказваше доста сериозен външно-политически напън. Това сподели в предаването " Тази заран " по проф. Светлана Шаренкова, ръководител на форума България-Русия.

" Украйна е една страна с 50 млн. население с големи запаси е най-бедната страна в Европа и тя ще стане пленник на едни огромни геополитически спорове, които се оформиха от желанието на встъпването на новата администрация на Байдън за образуването на един нов интернационален ред, който изключи двете огромни сили - Русия и Китай ", сподели Шаренкова.

" Ситуацията стана необратима и въпросът е има ли политическо време и има ли инструментариум, който да ни разреши да избегнем военния спор в Украйна ", съобщи Любомир Кючуков някогашен външен министър.

Отговорността на акта е напълно на съветската страна, добави той.

Според Светлана Шаренкова обаче, че отговорността не е единствено на съветската страна.

" Месеци наред Русия беше сложила свое изискване, на което не се отговаряше по никакъв метод. Убедена съм, че Путин има предпочитание за договаряния ", сподели тя.

" За страдание, към този момент не можем да приказваме за Минските съглашения, които бяха единственият инструмент до момента да се спре войната и, в случай че до момента полуофициално се отхвърляха от Киев, в този момент те бяха заровени от Москва ", означи Любомир Кючуков.

По думите му войната не е решение и този фактор би трябвало да се има поради оттук насетне.

Светлана Шаренкова съобщи, че Минските съглашения от дълго време са били нарушени и не са били спазвани от Киев.

" Имаше един референдум, който Киев не призна за предпочитание на автономност на тези елементи на Украйна и още тогава се видя, че те са едни съглашения на хартия, които пазят някакъв доста тъничък баланс ", добави Шаренкова.

" Украйна няма да бъде призната в НАТО, не за друго, а до момента в който сега има окупирани територии, това значи непосредствено опция за война сред НАТО и Русия по член 5 ", означи Любомир Кючуков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР