Изявлението на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица на срещата

...
Изявлението на българския премиер Бойко Борисов миналата седмица на срещата
Коментари Харесай

Сърбия ни отвърна за Косово, Борисов се обяснява на Бърнабич с толкова ви обичам

" Изявлението на българския министър председател Бойко Борисов предходната седмица на срещата на върха в полския град Познан е недопустимо, тъй като не е тъкмо и се отнася до най-значимия въпрос за всяка страна - въпроса за териториалната целокупност. " Това е било казано в министерството на външните работи на Сърбия пред заместник-ръководителя на посолството ни в Белград Ива Крулева, заяви БНР.
" Това изказване не подхожда на упованията на Република Сърбия по отношение на другарските и добросъседските връзки и се надяваме това да не се повтаря в бъдеще ", се показва още в известието на външното министерство в Сърбия. И се показва позицията, че Европейски Съюз като цяло не е признал Косово за самостоятелна страна и че всички би трябвало да се придържат към това. Припомняме, че 5 страни-членки на Европейски Съюз не признават Косово, в това число Испания.
Белград разгласи и, че е подготвен да развива и задълбочава добросъседските връзки с България, както и признателност за поддръжката на страната ни за пътя на Сърбия към Европейски Съюз.
Същевременно, министър председателят Бойко Борисов беседва със сръбския си сътрудник Ана Бърнабич в границите на работната вечеря в Сараево на страните от Процеса за съдействие в Югоизточна Европа, съобщи БГНЕС. Борисов и Бърнабич разискаха появилото се дипломатическо напрежение сред София и Белград след остра реакция на външния министър Ивица Дачич.
" Толкова ви обичам, толкоз са ми другари, по какъв начин може да ме разбере по метод, по който… Викаме си посланици, вършим си… а нищо не съм рекъл ", споделил Борисов прочувствено на сръбския си сътрудник Ана Бърнабич след вечеря в известния ски-курорт Яхорина.
Борисов обяснил, че не е имал в никакъв случай неприятни планове към Сърбия, нито пък е търсил интервенция във вътрешни работи. Повод за напрежението и диалога е прочувствената реакция на сръбския първи посланик Ивица Дачич, след изявление на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика Жозеп Борел няма да пази националната политика на Испания за Косово, а европейската. Испания не признава Косово, а изявлението на Борисов в Познан предизвика Дачич да се изкаже остро против Борисов и да каже по сръбска телевизия да не дава ум.
" Ти беше там.. И се прибирам и той споделил – няма да даваш ум на външния министър…. Аз съм най-добронамереният човек за него ", споделил българският министър председател на Бърнабич.
От диалога сред Борисов и Бърнабич излиза наяве, че той не се е срещал със сръбския външен министър Ивица Дачич, който също беше в Сараево за среща на първите дипломати на страните от района. Информация на БНР.
Днес се чака външният министър на Сърбия Ивица Дачич да беседва с външния ни министър Екатерина Захариева на среща на първите дипломати на страните членки на ОССЕ в Словакия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР