Изявление на президента Румен Радев след среща с министър-председателя и

...
Изявление на президента Румен Радев след среща с министър-председателя и
Коментари Харесай

Президентът Радев след срещата с Бойко и оперативния щаб: Нужна е пълна мобилизация. Борбата е за всеки българин

Изявление на президента Румен Радев след среща с министър-председателя и с ръководителя на Националния действен щаб

Уважаеми сънародници,

С министър-председателя и ръководителя на Националния действен щаб обсъдихме подхванатите от държавно управление дейности за ограничение на разпространяването на ковид в България.

България и светът минават през тежко тестване. То постанова цялостна готовност на материалните запаси и моралните сили на обществото. Епидемията ще подложи на тестване здравната система и всички обществени системи на страната, които ще би трябвало да устоят в спешна обстановка, макар трупането с десетилетия на проблеми. Нека изразим своето почитание и поддръжка към българските лекари и медицински сестри, към всички експерти, върху които ляга главната тежест на тази борба. Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, добродетелност, техническо застраховане, обществена сигурност и успокоение и това би трябвало да бъде безвъзвратен ангажимент на страната.



Тридесет години българите се избавят поединично, само че тази смъртоносна зараза, която покосява най-слабите и възрастните хора, подсети на нас и на всички по света, че е време да осъзнаем нуждата от гражданска отговорност и социална взаимност.

Искам да благодаря на всички българи, които към този момент се записаха непринудено да вземат участие в битката с ковид, тъй като те са изразители на тази отговорност и взаимност, от която имаме потребност всички като общество. Защото никой не може да избави себе си, в случай че не може да разчита на виновното държание на другите.

В този спешен миг е нужна нашата цялостна готовност, тъй като оправянето с рецесия от подобен темперамент изисква високо схващане на всеки от нас. Строгите ограничения ще бъдат от изгода единствено в случай че всеки осъзнае техния смисъл и своето място и присъединяване в битката с ковид. Извънредното състояние е с едномесечен период и аз го одобрявам като краткотрайна мярка, макар рецензиите си към метода, по който беше въведено и следствията, които провокира, само че моят апел е да не се поддаваме на суматохата. Българските институции работят във форсмажор и би трябвало да демонстрираме схващане към техните старания. В интерес на всички ни е да изпълняваме прецизно ограничаващите ограничения и напътствията на управляващите.

Ще споделя и друго – че тези ограничаващи ограничения са извънредно значими в миг като сегашния. Те са животоспасяващи, само че единствено с ограничавания, забрани и санкции ние не можем да излезем от тази рецесия като пълноценно и същински крепко общество.



Здравната рецесия поражда разтърсване в стопанската система и в обществената система. Тя слага на тестване дребния и междинния бизнес, работещи, които имат дребни деца и възрастни родители, които разчитат на техните приходи, губят работа или са в неплатен отпуск. И тук българското държавно управление следва да предложи механизми за подкрепяне на най-засегнатите от ограничаващите ограничения. Знам какъв брой е мъчно – и това го дискутирахме досега, тъй като ресурсите в страната са лимитирани, само че в такава обстановка аз чакам и държавното управление в незабавен порядък да преоцени своите финансови и капиталови цели, да се търси дейната помощ и подпомагане на Европейския съюз, тъй че да могат да бъдат подкрепени най-засегнатите, тъй като с мор от беднотия не се избавя от този вирус. Трябва всички да сме солидарни с тези, които най-силно ще понесат следствията на рецесията, както го схващат към този момент и всички наранени страни и подхващат ограничения.

Именно в такава  обстановка страната би трябвало да помогне на най-слабите, а младите би трябвало да оказват помощ на старите. И това е вярата да си върнем доверието в страната и в бъдещето ни като общество. Тази рецесия е опция да излезем по-силни и единни като народ, който може да преодолява тестванията, в който поколенията могат да си подават ръка, макар разривите и насъбраните през годините предубеждения и заблуди.

Ако преодолеем тази зараза, ние ще намерим решението и към всички насъбрани с годините проблеми, тъй като ключът към тях е в солидарността, в честността, в персоналната отговорност и уважението към човешкия живот, тъй като най-важно сега е здравето, животът и благоденствието на хората.

Борбата през днешния ден е за всеки българин, по тази причина моят апел е единение и взаимност. Вярвам, че дружно и обединени ще се оправим.

Novini.bg 



 

PETEL.BG приканва жителите към успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР