Изявление на главния прокурор Иван Гешев - Съдебната власт е

...
Изявление на главния прокурор Иван Гешев - Съдебната власт е
Коментари Харесай

Иван Гешев: Българите плащат високата цена на политическата, икономическата и конституционната криза

Изявление на основния прокурор Иван Гешев - Съдебната власт е последната цитадела на правовия ред и демокрацията у нас

" Живеем в комплицирани и несигурни времена. След съветската експанзия в Украйна, наоколо до нас се води кръвопролитна война. Отново умират почтени жители – дами и деца. Сякаш ние, хората, не сме научили уроците от историята си и повтаряме най-черните ѝ страници.

Институциите в страната ни са нестабилни, а българите заплащат високата цена на политическата, икономическата и конституционната рецесия. Тяснопартийните цели и персоналното благоденствие все по-често се слагат пред ползите на народа ни. Пред престижа и суверенитета на Отечеството, за които са платили с кръвта си и живота си дедите ни. Преди достойнството и достолепието ни като нация. Днес само правосъдната власт, част от която е и прокуратурата, остава поръчител за сигурността на жителите. Ние сме последната цитадела на правовия ред и демокрацията!

Именно по тази причина офанзивите против нас се ускоряват! От началото на своя мандат съм подложен на мощен и неправдив напън от страна на политически кръгове, олигарси и подвластни от тях медии, наранени от работата ни, която е в полза на хората. Атаки има всекидневно както от вътрешни, по този начин и от външни източници, работещи против националните ни ползи и европейските ни полезности. Организираната престъпност, чувствайки се директно застрашена, се пробва да отслаби дейностите ни, като внушава лъжи и откровени неистини за да манипулира обществото. Въпреки това прокуратурата, спазвайки и защитавайки Конституцията и законите на страната, води и ще продължи да води борба. В отбрана на националната сигурност и правата на всеки български жител, в името на всеки един от нас, без значение от етническата му принадлежност, убеждения, политически възгледи или вяра.

Точно по тази причина през днешния ден не мога и нямам право да мълча, когато виждам, че прокуратурата се трансформира в разменна монета при разногласия сред политическите партии и техните водачи. Това е рисково, тъй като нарушава главните конституционни правила за разделяне на управляващите и самостоятелност на правосъдната система, в частност на прокуратурата. Опасно е, тъй като точно те са вододелът сред демократичната страна и едноличната власт, а отсам крачката до засягане правата на българските жители и репресии, които познаваме от историята, е доста дребна.

Времена, когато българи са убивали българи. Сред нас към момента има живи очевидци на тоталитарните репресии и убийства, в това число претърпели Холокоста. Но ние помним и не би трябвало да забравяме времето, когато българите се сплотяват и опълчват на най-голямото изтребване на хора в човешката история. Само тъй като са разнообразни или имат разнообразни убеждения. В годишнината от спасението на българските евреи дано не забравяме, че нашите предшественици са съумели да запазят живота им и да ги спасят от хитлеристките концлагери и газови камери. Успели са, тъй като обединени са отхвърлили омразата и тъй като са знаели, че законът би трябвало да е идентичен за всички, без значение от етнос и вяра. Забравили омразата, от която за жалост не можем да се отърсим. Омраза, предавана и през днешния ден от така наречен Луковмарш, която циклично ни връща обратно.

Нека още веднъж върнем същинския смисъл в думите родно място, родина, дълг, чест, достолепие, самостоятелност.

Нека още веднъж проявим мощ и мъдрост да опазим законите на демокрацията и да браним националната сигурност, спазвайки завета на Апостола „ Гледай националната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш! “.

Затова изрично отхвърлям и няма да разреша необмислен и противокоституционен разгром върху българската прокуратура, поради персонални и тяснопартийни упоритости! Този разгром е на гърба, както постоянно, на хората, които все по-често са наранени от разрастващата се престъпност. Ефективно правораздаване има единствено и само при цялостно взаимоотношение сред всички виновни държавни органи и институции, в това число и Народното събрание!

Търгуването на прокуратурата е рисков казус, който е опасност за стабилността на страната. То слага в риск обществото ни, като ни компрометира в очите на нашите съдружници. Основната цел за мен и сътрудниците ми е да защитим Конституцията и разделянето на управляващите. Прокуратурата не може да бъде пленник на дребнави политически сметки и не би трябвало да носи отговорност за политическата рецесия в България. Точно противоположното - тя ще остане стожер на правата на българските жители и страж на правовата страна и демокрацията! Изборите идват и си отиват, само че хората и Родината остават.

Бог да пази България! "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР