Изводът от всичко, което видяхме през последния месец е, че

...
Изводът от всичко, което видяхме през последния месец е, че
Коментари Харесай

Журналистът Иван Рачев: Отстраняването на Гешев е на ръба на закона

Изводът от всичко, което видяхме през последния месец е, че Висшия правосъден съвет е кадърен да свърши нещо, което е на ръба на закона и да не свърши това, което е в наредбите на закона. Това сподели в ефира на Euronews PrimeTime журналистът Иван Рачев.

По думите на Рачев изразът „ политически отпадък “, който основният прокурор употребява по време на конференцията на 15 май и за който беше процедурата по отстраняването му, е употребен като метафора от Гешев. В дейностите на Висш съдебен съвет Рачев провижда единствено причина за отстраняването на Гешев, а офанзивата против прокуратурата като институция съгласно него си върви и би трябвало да бъде приключена.

 
Тази офанзива идва от така наречен Политическа класа и нейната представителна извадка в Народното събрание. Ако някой искаше да обуздава основния прокурор и особено Цацаров или Гешев, можеше да го направи за два месеца със Закона за правосъдната власт. За това трябваше да се създадат няколко неща – да се разбие прокуратурата на 250 независими юридически лица, а тогава структурата на прокуратурата щеше да подхожда на структурата на съдилищата. След това се ликвидира Върховната касационна прокуратура, тъй като тя е безусловно противозаконна и по-късно се не разрешава образуването на каузи против незнаен причинител.
По думите на Рачев последната крачка е нужна, тъй като до момента в който причинителите са незнайни, върви полицейско следствие, което би могло да продължи и 50 години.

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР