Изводът е, че политици използваха една уйдурма, за да повлияят

...
Изводът е, че политици използваха една уйдурма, за да повлияят
Коментари Харесай

След изслушването на ДАНС: ПП-ДБ - уйдурма, ИТН и Възраждане - неправомерни действия

Изводът е, че политици използваха една уйдурма, с цел да повлияят в последния вероятен миг върху изборния развой в България и това беше доста грозно. Това сподели Ивайло Мирчев, депутат от " Продължаваме промяната - Демократична България ", след чуване на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев в комисията за надзор на службите " във връзка информация за неспособност за потребление на машините в изборния развой ".

Пламен Тончев сподели пред медиите, че е дал пред депутатите цялата информацията, прибавя Българска телеграфна агенция.

Мирчев разяснява пред публицисти, че по време на съвещанието, което беше засекретено, е имало рецензии към ДАНС.

" При всички положения има проблеми в ДАНС във връзка с възлагането и осъществяването на избрани задания ", добави той.

Мирчев означи, че по време на чуването не е разискван въпросът дали Пламен Тончев ще освободи заместника си, подписал справката по отношение на машините за гласоподаване. Народният представител означи, че проблем с машините не е имало.

" В ДАНС има задоволително положителни експерти, които доста добре знаят дали това, което се е случило може, по какъвто и да е метод да повлияе на самия развой ", добави той.

" Машините са си добре и да се надяваме, че Върховен административен съд ще разреши да може да се гласоподава с тях ", сподели още Мирчев, визирайки съвещанията през днешния ден в съда, които са по повод решението на ЦИК на извършените локални избори да се гласоподава единствено с хартиена бюлетина.

" Не ме тормози нищо от изнесената информация от ДАНС. Притесни ме за какво ДАНС в подобен миг са пуснали подобен вид отчет с избрана натовареност смислова, насочваща към избрани изводи ", сподели Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Той уточни, че в справката на ДАНС, която изтече в медиите, от службата са показали, че само софтуерът, който е построен публично в наличието на ЦИК може да работи на машините т.е. по думите на Божанов ДАНС са удостоверили обстоятелствата, той изяснява от няколко дни, че няма по какъв начин, с каквито и да било дейности в следствие да бъде компрометирано гласуването.

" Бесен съм за това, което се случи, тъй като " ИТН " беше партията, която изиска и се пребори машините да бъдат включени в изборния развой, каза и Ивайло Вълчев, депутат от Има Такъв Народ и претендент за кмет на София на извършените през вчерашния ден локални избори.

По думите на Вълчев всяко деяние, което хвърля сянка върху машинното гласоподаване, е неприемливо.

Във връзка със справката на ДАНС във връзка с дейности на заместник-министъра на електронното ръководство, Ивайло Вълчев сподели, че е призовал сътрудниците си в комисията да се съсредоточат към установените механически обстоятелства, а не върху политическите мнения.

" Един човек е влезнал в една зала и е направил едни дейности ", уточни депутатът от Има Такъв Народ и добави, че с каква цел са направени тези дейности, няма по какъв начин да се допуска.

За мен персонално дейностите, които са разказани в отчета, като един елементарен, възможен ползвател на машина по време на гласоподаване, това би хвърлило сянка на подозрение, сподели депутатът. Като посочи, че " този човек е имал право да бъде там и до такава степен " и добави, че по устав е направил дейности, които не би трябвало да прави.

Според Ивайло Чорбов от " Възраждане " машините са били непригодни за този тип избори.

" Заместник-министърът на електронното ръководство е работил непозволено съгласно отчета на ДАНС. Машините плюс това не са пригодени за подобен вид избори. Щеше да настане безпорядък и да вотът да се касира ", съобщи Чорбов. И добави, че е нужна смяна в Изборния кодекс.

Ще споделя цялата информация пред Комисията за надзор на службите, сподели на влизане в постройката на Народното събрание ръководителят на ДАНС Пламен Тончев.

Снимка: БТА

Той ще бъде изслушан от депутатите " във връзка информация за неспособност за потребление на машините в изборния развой ".

На 28 октомври ръководителя на комисията Бойко Рашков сподели пред медиите, че на съвещанието на комисията депутатите ще се срещнат с отчета на ДАНС, който е изпратен до Централната изборна комисия, както и с всички материали, които би трябвало да има към отчета. След чуването самият Рашков резервира безмълвие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР