Известно е, че сме най-бедната страна в семейството на ЕС.

...
Известно е, че сме най-бедната страна в семейството на ЕС.
Коментари Харесай

Мика Зайкова пред novini.bg: Бедността и неравенствата у нас, са в резултат на калпавите политики и политици досега


Известно е, че сме най-бедната страна в фамилията на Европейски Съюз. По степен на неравенства сред обособените обществени групи в обществото, също сме първенци. Всички тези водачества на страната ни в черните статистики, на целенасочени политики ли се дължат? Разговарям по тази болна за страната ни тематика с финансовия специалист и лекар на икономическите науки доцент, която е и дълготраен синдикален държавник. Тя бе народен представител в съставите на 45-то и 46-то Народно заседание от квотата на Има Такъв Народ.

Първенци сме на Стария континент по беднотия и неравенства и това не го изобретявам аз, а го демонстрират данните на Евростат.

Тези дни виждам диалозите измежду депутатите в Народното събрание, които спорят по тази причина има ли или няма растеж на минималната заплата, пенсия, растеж на осигурителния приход. Обаче те не знаят наподобява, че България е най-бедната страна в Европейски Съюз. Също по този начин е по-бедна от Черна гора, Северна Македония и други.Най-големите неравенства освен по приходи, а и в стандарта на живот у нас във всички области освен не престават, а и се утежняват.
Данните на Евростат от м.г. демонстрират действителното положение на бедността у нас от миналата година, защото бе оповестено при започване на 2021 година Новите данни още не са излезли, чакаме ги.



Досегашните демонстрират, че България е преди всичко по неравноправие на приходите.

Разликата сред двайсетте най-бедни и 20 най-богати хора у нас е 8,2 ПЪТИ.

За съпоставяне тези стойности осреднено за останалите европейци са 5 пъти. Има страни с разлики 1-2 пъти и измежду тях не са единствено най-богатите, които знаем. В този лист са и Словакия, Полша.
Подоходното неравноправие се мери с един коефициент по името на основателя му "Джи ", който демонстрира на процедура отклонението от съвършеното положение на нещата. Да вземем за образец минималната заплата и минималната пенсия. Първата в този момент е 650лв., април би трябвало да стане 750 лева Тези суми обаче са облагаеми и действителният приход, който влиза в домашните каси на хората, е 503 лева, а от април нататък, представете си, ще нарасне на цели 508 лева!
Същевременно издръжката на един човек в страната ни за декември м.г.е 1148 лева

Това значи, че всички, които работят на минимална заплата до момента, са работещи небогати.

Ако през минали години на тези хора са им давали по нещо под масата, нерегламентирано, то в този момент бизнесът няма пари и тока да си заплати.
В публичния бранш на минимална заплата работя близо 42 000 души, към 8,5%. В частният бранш обаче на минимална заплата работят 91 на 100 от заетите-близо над 450 000 души.
Представяш ли си какъв брой доста са работещите небогати у нас!



Ако съпоставим по този индикатор нещата с минималната пенсия, ще забележим, че тя се вдигнала на 370 лева, с издръжката на човек, то няма защо да приказваме. А пък като прибавим към всичко казано дотук и настоящето положение на инфлацията, то нещата стават пагубни.
Според мен и някои мои сътрудници, инфлацията ще доближи двуцифрен размер, не гледайте формалната, която се оповестява.
Дано да е 10%, а не повече. Бедните са доста ощетени, тъй като продуктовата инфлация е доста по-висока. Осреднена тя е 15-18% и е за главните артикули от първа нужда. Всичко това е призрачен сън за бедните, тъй като в България разликата сред 10 небогати фамилии и 10 богати във връзка с продуктите от първа нужда, е 10-15 пъти.

Отговорност за всичко това носят политиците.

Имаме тежки демографски проблеми, а данъчната ни система изобщо не е подобаваща за действителностите ни.
Примерно няма необлагаеми при ниските приходи. И последните години се ускорява наклонността бедните да стават по-бедни, а богатите по-богати.
Страшно е, че Данък добавена стойност у нас е с идентичен %. В Европейски Съюз 19 страни има Данък добавена стойност до 10%, а ние с голите задници - имаме 20 на 100 Данък добавена стойност върху храните. Например Малта, която не е най-богатата страна, има Данък добавена стойност върху храните 0%. В Полша е 3 на 100, а в Северна Македония, Сърбия, Черна гора и други, тези проценти също са ниски. Така че това зависи от политиката на съответните ръководещи.
По отношение на цената на тока, по този начин настояща в този момент, в други страни тя е 9%, а при нас е 20%.
Затова мисля, че данъчната ни политика не е преценена действително, съгласно неравенствата у нас.



Съществува напълно действителна заплаха от обществено изключване на доста българи,

които не могат да свържат двата края, както споделя умно народът ни.

Бюджетът ни предлага доста великодушни прехвърляния във връзка с разнообразни обществени пластове. Но като погледнеш по-внимателно, виждаш, че хората с инвалидни приходи са ощетени, тъй като тези с висока неработоспособност се нуждаят освен от пари, само че и да създадеш условия за реализация на пазара на труда. Всеки човек желае да се осъществя в обществото и по тази причина европейските ни сътрудници вършат доста в тази посока. Ние какво вършим - даваме им там нищожни пари, които за нищо не стигат, вършат единствено бели измежду роднините.
Както знаете, България продължава да е страната с най-ниска минимална работна заплата. Дори Румъния ни изпревари. Всеки може да види какви са тези суми в страните от Европейски Съюз.
Ето за какво ми желае всички тези господа, които приказват нелепости на търкалета от парламентарната естрада, да видят действително в какво положение се намират близо 80 на 100 от българите.

В продължение на 32 години нацията ни целеустремено и съзнателно бе опростачвана.

Преди това бяхме еднообразно небогати, само че нямахме клошари. Сега сме по-назад и от тези, на които гледахме с неуважение.
Качеството на междинното обучение, и на всички останали образования, внезапно се намали.
Вижте какво ни е опазването на здравето и какво коства на естествените хора използването му, както и цените на медикаментите - призрачен сън!
Кой се интересува от всичко това?!
Ние сме страната, в която младите напущат учебните заведения, тъй като не желаят да се учат.
По райони неравенствата също са големи. Примерно в Северозапада нещата са трагични.
У нас има цели етноси, които не желаят да работят, а ние да ги хрантутим. Съществуват младежи, които нито работят, нито учат. Такава обществена система е надълбоко сбъркана. Пари има, само че ни трябват компании с високи технологии.
Днешните ръководещи имат богат материал за размисъл. Разбира се промени не се вършат за 3 месеца, само че могат да се опитат да създадат най-малко по едно нещо в своите сфери, което да е за положително за хората и да стигне до тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР