Известно е, че много от гениите в изкуството – Ван

...
Известно е, че много от гениите в изкуството – Ван
Коментари Харесай

Каква е връзката между гениалността и лудостта

Известно е, че доста от гениите в изкуството – Ван Гог, Вирджиния Улф и други – са страдали от психологични болести. След многочислени проучвания науката стартира да открива повода. 

Неотдавна, на Световния фестивал на науката в Ню Йорк, трима психолози показват резултатите от последните извършени проучвания върху връзката сред душевните болести и творчеството. Кей Редфийлд Джеймисън, клиничен психолог, професор в Медицинската школа към университета " Джон Хопкинс ", оповестява, че резултатите от към 20 – 30 научни проучвания удостоверяват известната визия за „ изтерзания талант ” . От всички типове психози, биполярното разстройство се оказва най-тясно обвързвано с творчеството. Самата Кей Джеймисън също страда от това заболяване.

Биполярното разстройство е обвързвано с остри промени в настроението : интервали на дълбока меланхолия се редуват с интервали на последна възвишеност (т. нар. „ фикс идея ”). Изследванията на Джеймс Фелин, невропсихолог от Калифорнийския университет в Ървин, дават едно допустимо пояснение за връзката на това психическо заболяване с креативните достижения.

Хората с биполярно разстройство са изобретателни най-много тогава, когато излизат от дълбока меланхолия ”, споделя той. " Когато настроението на пациента се усъвършенства, настъпват промени в мозъчната интензивност: в долната част на фронталния лоб тя спада, а за сметка на това се разгаря в горната. Изумително е, че безусловно същият развой се следи, когато хората имат прилив на креативност. ”

Елин Сакс от университета на Южна Калифорния изяснява, че хората с психози не филтрират външните тласъци като другите хора. Вместо това те могат да задържат по едно и също време в съзнанието си две взаимозключващи се хрумвания , както и да възприемат далечни асоциативни връзки , които множеството хора не биха позволили до повърхността на съзнанието си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР