Известно е, че един от основните начини за достигане на

...
Известно е, че един от основните начини за достигане на
Коментари Харесай

Намесва ли се Facebook в политиката на българските медии?

Известно е, че един от главните способи за постигане на читатели, изключително за електронните медии са обществените мрежи. В България изключително огромен фактор изиграва Facebook/Meta, която се трансформира в главен източник на информация за жителите през последните години, най-много след пандемията от COVID-19. В нормалния случай, най-малко половината от всички читатели на електронни медии настояват, че Фейсбук е главната им платформа за информация.

Иначе казано разпространяването в обществените мрежи е от основно значение за медите в нашата страна. Това се осъзнава напълно ясно и от партиите, които отпред с „ Възраждане “ поддържат извънредно мощно наличие в онлайн пространството. И тук идва уловката, че точно от логаритмите на Фейсбук зависи до какъв брой индивида ще доближи една обява или един материал. Известно е, че за тези логаритми и контрола им, дават отговор анонимни редактори, нормално локални, които следват някакви незнайни и за медиите и за потребителите правила. Те са строга корпоративна загадка. Това не би било проблем, в случай че тези редактори нямаха опция да се намесват и в политическото наличие на медиите. Или най-малко такава се оказва обстановката след следствие на.

Преди няколко дни от проверяващата медия излязоха с изказване във Facebook-страницата си, в което подлагат на критика компанията, „ модерираща наличието на Фейсбук в България “ TELUS, че заглушава общественици, изразяващи позиция срещу режима на Владимир Путин, а в това време дава естрада на тези, които поддържат опорките на Русия.

От BIRD.BG приканиха чиновници на TELUS в България да станат техни информатори и демонстрираха фотоси от профилите на няколко лица от компанията.

„ Вече разполагаме с координатите на десетки чиновници и сме пред моралната алтернатива да ги публикуваме, с цел да се окъпят в националната обич и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и публицисти, които са срещу човеконенавистния путински режим, като в това време отказваш да блокираш съветските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки. И това е единствено началото, дечица от Телус. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Вие сте над 3500. Някои не са забъркани в тази мръсна работа. Но няма по какъв начин да отсеем плявата от зърното. Единственият ви късмет за състрадание е да станете информатори. Някои към този момент постъпиха рационално “, гласеше още обявата на уеб страницата за проверяваща публицистика.

Факт е, че от месеци наред демократичните медии в България откриват спад на разпространяването на своето наличие във Фейсбук. Този спад следим и в ДЕБАТИ.БГ. От няколко месеца доста са намалели достиганията на наши изявления до читатели и на няколко пъти наши страници бяха глобени. Няма по какъв начин след обявата на BIRD.BG да не се запитаме дали причина за това е нашествието на Русия в Украйна, която ДЕБАТИ.БГ осъжда остро през цялото време. За съпоставяне може да се каже, че изявленията на нашата медия преди войната доближиха до хиляди читатели, а след нея – до стотици.

От сходно нещо се оплакаха от други медии:

„ От тази позиция Клуб Z страда не по-малко от искрено странната модерация в обществената мрежа на Марк Зукърбърг, която на наша територия видно санкционира противопоставящите се на съветския диктаторски режим, а в същото време разрешава свободно разпространение на съветска агитация и подправени вести “,

Журналистът Илиян Василев разгласи в своя обява:

„ …Съгласен съм, че работещите в Телус Интернашънъл не би трябвало да бъдат съществена цел на рецензията, само че кой, от тези критикуващите БЪРД в този момент, направи нещо с цел да разкрие връзката им с властта на Борисов, за милионите които са наливани в Телус Интернашънъл, за тоталните безобрания при „ модерирането “, с които „ въпросните “ със засегнатите права от Телус, блокират или което е по-важно умишлено лимитират въздействието на различните на властта медии.
Кой въобще разкри ролята и мястото на Телус Интернашънъл в системата за надзор на обществените мрежи, та в този момент да имат право да приказват по тематиката?
Говоря от опит. Под маската на модериране блокират изборно уеб сайтове, сериозни към властта, като им вменяват „ несъобразяване “ със стандарти, които те случайно интерпретират. Помните ли, че блокираха даже уеб страницата на Атлантическия съвет и то във значим миг преди избори… “



Цялата тази история няма по какъв начин да не обърква и медиите, и читателите им, и те да не се питат с каква цел Фейсбук прави това, както и истина ли е, че редакторите, контролиращи логаритмите са повлияни по някакъв метод от съветската агитация. Питаме се и допустимо ли е на свободната територия на Фейсбук в сякаш демократична България да има такава брутална политическа интервенция, която на процедура въздейства и цензурира медийното наличие в интерес на Русия, и която посредством намаляването на читателите въздейства отрицателно на комерсиалните ползи на свободните медии.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР