Известният в Нидерландия разследващ журналист Петер де Врийс се бори

...
Известният в Нидерландия разследващ журналист Петер де Врийс се бори
Коментари Харесай

Вълна от възмущение след стрелба по разследващ нидерландски журналист

Известният в Нидерландия проверяващ публицист Петер де Врийс се бори за живота си, откакто нощес бе прострелян на улица в Амстердам, съобщи организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Стрелбата е осъществена на улица " Ланге Лайдесдварстраат ", покрай един от централните площади на града. По случая са арестувани трима обвинени, в това число хипотетичният стрелец, оповестиха от полицията. Двама от тях са били арестувани на автомагистрала малко след стрелбата. Единият е полски жител. Задържаните ще останат в ареста. Трети човек също е бил задържан, само че след това освободен

64-годишния журналист се прочу в Нидерландия с следствията си по редица случаи, изключително след отвличането през 1983 година на бирения магнат Фреди Хайнекен. Де Врийс е притежател на интернационалната премия " Еми " в категория настоящи събития през 2008 година поради работата му към изгубването на тийнейджърката Натали Холоуей в Аруба през 2005 година, напомня Ройтерс.  

Днес доста хора сложиха цветя и свещи на мястото, на което бе прострелян самият Де Врис, намиращо се тъкмо пред телевизионно студио в центъра на Амстердам. Там Де Врийс е бил за изявление. 

" Най-ужасните ни кошмари се сбъднаха през вчерашния ден. Ние сме до Петер. Обграждаме го с обич и вяра в тези тежки времена ", показа синът на журналиста. Той благодари на всички, които са изразили съпричастност към фамилията му поради нещастието, предава Българска телеграфна агенция. 

Де Врийс стартира кариерата си като проверяващ кореспондент и стана прочут с книгата си през 1987 година, озаглавена " Отвличането на Хайнекен ", която е възстановка на похищението на бирения магнат Фреди Хайнекен. Похитителят на Хайнекен - Вилем Холедер, беше наказан през 2014 година за закани против Де Врис, който оказа помощ на полицията да реши случая с похищението и вследствие на което той беше наказан на пожизнен затвор. 

Де Врис завоюва и интернационалната премия Еми за работата си по следствието на изгубването на американската тийнейджърка Натали Холоуей в Аруба през 2005 година Днес майката на Натали, която е работила с Де Врис в следствието на отвличането, сподели, че е потресена от новината за нападението против журналиста. Тя изрази вяра, че той ще се оправи. 

В продължение на 17 години Де Врис имаше и лична телевизионна стратегия, в която неведнъж работеше с близки на жертви на закононарушения и настойчиво се мъчеше да позволи неразрешени случаи на похищение и други закононарушения.

Атаката против Де Врийс провокира отвращение в интернационален проект. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте назова покушението " шокиращо " и " неразбираемо ".

" Това е закононарушение против публицистиката и офанзива против нашите полезности, народна власт и господство на закона. Ще продължим безмилостно да пазиме свободата на пресата ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че медиите са гръбнакът на демокрацията. " Атаките против публицисти са офанзиви против всички нас ", сподели той. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изрази състрадание във връзка стрелбата по холандския проверяващ публицист. Тя прикани страните от Европейски Съюз да обезпечат господство на европейското пред националното право, да съблюдават правосъдните решения, да не лимитират работата на свободните медии. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР