Известният украински пилот „Джус“ сред трима загинали при самолетна катастрофа

...
Трима украински пилоти, включително известен пилот с позивна Джус“, са
Коментари Харесай

Трима украински пилоти, включително известен пилот с позивна „Джус“, са загинали при самолетна катастрофа, съобщиха украинските военновъздушни сили в събота.

Инцидентът е станал в петък, 25 август, близо до град Житомир, на около 140 километра (87 мили) западно от Киев. Екипажите на два учебно-бойни самолета L-39 са се сблъскали в небето при изпълнение на бойна задача, съобщават от ВВС.

Военновъздушните сили изразиха съболезнования на семействата на загиналите, като казаха, че „това е болезнена и непоправима загуба за всички нас“.

Джус беше пилот на МиГ-29 и част от част, известна като „Призракът на Киев“, която защитаваше Централна и Северна Украйна в началото на войната.

В интервю миналата година с Андерсън Купър от CNN Джус каза, че е получил прякора си по време на пътуване до Съединените щати. Той каза, че приятелите му са измислили прякора, защото той не пие алкохол и винаги иска сок вместо това.

Джус отново говори пред CNN през юни, обяснявайки защо смята, че е важно западните нации да предоставят на Украйна американски изтребители.

„Нашата контраофанзива може да бъде много по-ефективна и много по-безопасна за нашите момчета на земята“, каза той.

Обстоятелствата около катастрофата се разследват от Държавното бюро за разследване на Украйна (ДБР). В изявление, разпространено в събота, агенцията каза, че ще бъде обърнато специално внимание на техническото състояние на самолета и дали са спазени правилата за подготовка на полета.

Специалисти ще извършат и щателна диагностика на черните кутии, съобщиха от СБИ.

„Загубата на всеки войник е огромна загуба за цялата страна“, казаха от бюрото.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР