Известният специалист и бивш служебен здравен министър д-р Илко Семерджиев

...
Известният специалист и бивш служебен здравен министър д-р Илко Семерджиев
Коментари Харесай

Защо избухна епидемия от морбили?

Известният експерт и някогашен длъжностен здравен министър доктор Илко Семерджиев взе отношение по върлуващата зараза от морбили у нас.

Имунизационният обсег в България през 2017 година против морбили, паротит и рубеола с „ Приорикс “ или „ М-М-RVAXPRO “ доближи 93,8% за първи банкет на 13 месеца (МПР-1) и 91,6% за втори банкет на 12 години (МПР-2). Макар и под изискуемото от СЗО 95% ваксинално покритие, ударното постигане на тези равнища при започване на годината разреши епидемията от морбили през 2017 година да бъде спряна до 165 болни - факт, който България единствена в света реализира за разлика от други страни, където епидемията продължава (Италия, Англия, Германия, Филипините, Бразилия, Йемен, Венецуела, Мадагаскар и др.) и дори се разраства (Украйна, Сърбия, Израел, Франция, Русия, Гърция, Албания, Грузия и др.).

Имунизационния обсег в България през 2018 година против морбили, паротит и рубеола понижа с 0,9%, спадайки от 93,8% до 92,9% за първи банкет, фрапантно понижа и за втори банкет с 4,2%, спадайки от 91,6% до 87,4%. Преведено в безспорни цифри тези проценти значат, че през 2018 година година не са ваксинирани с първи банкет на ваксина 4261 деца, а втори банкет не са получили 8443 деца, или общо 12 704 деца са останали отвън наложителните интервенции на здравните управляващи.

Поради тази причина през 2019 година у нас отначало породи епидемиологична конюнктура и е реалност, че все още заболелите от морбили към този момент надвишиха 380 души. Това демонстрира, че понастоящем в страната съществува действителен риск от разгръщане на епидемията, а поддържането на процеса на елиминация на морбили е спрян и влошен.

В същото това време министър Кирил Ананиев вместо с задълженията на лечебните заведения се занимава с отчасти разпускане на 28 Районни здравни инспекции (РЗИ),

с цел да направи от отделените от тях елементи една свръх централизирана Изпълнителна организация за медицински контрол (ИАМН), от която „ медицински “ контрол няма по какъв начин да се чака, единствено административен. За застрахователните му упоритости няма да загатвам - те се споминаха от единствено себе си.

Длъжен съм да предупредя - унищожаването на инфраструктурата и кадровия състав на публичното опазване на здравето ще докара до отрицателни здравни последствия за хората, а от там и до отрицателни стопански последици за страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР