Известният с прякора си Кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо беше изправен

...
Известният с прякора си Кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо беше изправен
Коментари Харесай

Четвърта държава преследва българския кокаинов крал - Швейцария научи що е то борец

Известният с прякора си " Кокаиновия крал " Евелин Банев-Брендо беше изправен пред процеси в три страни за пране на пари и наркотрафик (Италия, Румъния и България), когато за последно беше забелязан обществено на съвещание в Софийския апелативен съд през септември 2015 година Така Рон Сеновъц от Радио Свободна Европа/Радио Свобода стартира своя обзорен материал за пътя на Брендо от другата страна на закона, написа БГНЕС.
Банев беше арестуван в България през 2012 година и предаден на италианските управляващи за развой в Милано. В Букурещ румънските управляващи също желаеха екстрадицията му по сходни обвинявания. Тогава Италия разреши на Банев да се върне краткотрайно в София през 2015 година, с цел да участва на българския му развой. След това той изчезна - явно заобикаляйки и укривайки се, преди управляващите да могат да го върнат в Италия или да го екстрадират в Румъния.
Оттогава от италиански съд на 20 години затвор, на 10,5 години и най-сетне от български съд – всички случаи са за закононарушения за пране на пари или контрабанда на кокаин.
Интерпол от четири години безрезултатно в търсене на Банев. Сега Банев може да добави Швейцария към листата си на преследващите го. Прокурорите там повдигнаха обвинявания против Банев този месец, дружно с обвинявания против Credit Suisse и един от някогашните чиновници на швейцарската банка, за които се твърди, че са помогнали за пране на към 39 милиона $ от опиати посредством банката.
В сходство с нормалната процедура по швейцарското законодателство, прокурорите не показаха Банев, когато оповестиха обвинителните актове на 17 декември. Вместо това те описаха българския обвинен като някогашен герой, към този момент наказан в няколко европейски страни за трафик на опиати и пране на пари - в това число случая, довел до 20-годишната му присъда в Италия през 2017 година Те също по този начин означиха, че той е търсен от Интерпол от 2016 година
Това е случай, който илюстрира по какъв начин швейцарските следователи считат, че интернационалните проведени незаконни групи са употребявали връзките си с незаконния свят на България, с цел да изпират нелегално получени пари и да заличат незаконния им генезис.
" Борци " като синоним на " мафия "
 Швейцарски прокурори повдигнаха обвинявания против Credit Suisse за пране на пари, свързани с българската престъпност Швейцарски прокурори повдигнаха обвинявания против Credit Suisse за пране на пари, свързани с българската престъпност
Швейцарските прокурори обявиха в сряда, че са повдигнали обвиняване против Credit Suisse, че трезорът не е предотвратил прането на пари о...
Банев се записва в Националната спортна академия в България през 1985 година и постоянно пътува в чужбина за надпревари по битка преди краха на комунизма. Той е представял както своя софийски клуб по битка, по този начин и националния тим на България.
След рухването на Желязната завеса той заживява в чужбина и натрупва цяло положение - сякаш като вложител в недвижими парцели.
Историята на Банев при започване на 90-те наподобява сходна на доста борци и щангисти в България, които използваха мускулите си, връзки с държавни спортни клубове и интернационален опит, с цел да се обогатят. Мнозина станаха бодигардове на първите милионери в България в посткомунистическата ера, които бяха образували " конфедерация на индустриалците ", която те нарекоха " Г-13 ". Номенклатурните босове на борците в Г-13 са някогашни сътрудници на тайните служби, чийто начален капитал наподобява идва от български държавни фондове от комунистическата ера, до които са имали достъп в задгранични банкови сметки - най-много в Австрия, Лихтенщайн и Швейцария.
Скоро българските борци, превърнати в телохранители, започнаха да оперират със личните си съмнителни служби за " сигурност ". След това се реалокираха в застрахователни компании и недвижими парцели.
Всъщност толкоз доста български борци станаха поддръжници на номенклатурната мафия в страната, че елементарните българи при започване на 90-те започнаха да назовават всички фигури от проведената престъпност в страната " борци ".
 Държавата желае да конфискува от Брендо над 23 млн. лв. Държавата желае да конфискува от Брендо над 23 млн. лв.
Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) е внесла в съда иск за лишаване н...
Но през 2013 година, когато италианският проверяващ публицист Роберто Савиано разгласява книгата си " Нула, нула, нула " за италианската мафия и нейните интернационалните връзки, Банев беше единственият българин, който Савиано загатна по име. Позовавайки се на следствие в Торино от италианските управляващи, Савиано дефинира Банев като водач на българска група " брокери ", която през 2005 година беше провела превозването на тонове кокаин от Южна Америка, Карибите, Африка и Испания до мощни италиански незаконни фамилии.
По това време Банев е гражданин на Швейцария с банкови сметки в Credit Suisse.
Обвиненията в Швейцария

Според швейцарските прокурори българският герой, който търсят, е бил гражданин на Швейцария, когато е подал милиони долари по швейцарски банкови сметки сред 2004 и 2008 година
Според обвиняванията, парите са били употребявани за закупуване на недвижими парцели в Европа - прекачване на милиони долари от противозаконни облаги от опиати в легално обращение посредством изпращането им посредством сметки в една от най-известните банки в Швейцария. Общият размер на изпраните средства остава незнаен за управляващите. Но швейцарските прокурори споделят, че от 2004 до 2008 година над 89 милиона $ са били следени от незаконната организация, с която е работил българският герой.
 Брендо е търсен с европейска заповед за арест Брендо е търсен с европейска заповед за арест
Софийската градска прокуратура заяви през днешния ден, че е издадена европейска заповед за арест на Евелин Банев - Брендо по отношение на привеждане...
Швейцарските прокурори също споделят, че неназована жена, някогашен чиновник на Credit Suisse, е помогнала на българския герой да изпере близо 18 милиона $ посредством банката, без да предизвести управляващите за съмнителния генезис на средствата. Описвайки дамата като някогашен старши изпълнителен шеф на банката, който " е бил осведомен със света на битката ", прокурорите я упрекват в усложнено пране на пари.
Междувременно Credit Suisse е упрекната в нарушение на швейцарските закони, както и на личните си вътрешни наставления. Тези закони включват Федералния закон на Швейцария за битка с прането на пари и финансирането на тероризма, както и Наредбата на Федералната банкова комисия за битка с прането на пари и финансирането на тероризма. Прокурорите настояват, че Credit Suisse е била наясно с интервенциите по пране на пари още през 2004 година
Банката споделя, че " ще се пазят пламенно " против обвиняванията, когато делото бъде прегледано по-нататък от Швейцарския федерален углавен съд.
Ако бъде приета за отговорна от Швейцарския федерален углавен съд, Credit Suisse може да бъде наказана да се откаже от облагите, получени от транзакциите, както и да заплати санкция до 5 милиона $.
Credit Suisse отхвърля обвиняванията, като споделя, че регулаторен отчет за прането на пари от 2004 година е открил, че банката съблюдава всички условия. Изявление на Credit Suisse също насочва вниманието към юридически обзор, който банката е упълномощила през 2016 година Според изказването на банката, прегледът, финансиран от Credit Suisse, също открива, че ограниченията за битка с прането на пари са " верни и подобаващи през обсъждания интервал ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР