Известният руски политолог Глеб Павловский е починал на 71-годишна възраст.

...
Известният руски политолог Глеб Павловский е починал на 71-годишна възраст.
Коментари Харесай

Почина бившият сив кардинал на Путин Глеб Павловский

Известният съветски политолог Глеб Павловский е умрял на 71-годишна възраст. Това оповестяват негови близки пред " Ведомости ".

Според съветските медии - той е боледувал от онкологично заболяване.

Павловский беше непосредствен консултант на Владимир Путин в първите години на ръководството му - до април 2011 година, когато той беше отхвърлен от кръга на доверените му лица поради това, че пази концепцията Путин да не се връща като президент, а да остави този пост на Дмитрий Медведев.

Още през 90-те години Павловский основава Фонда за ефикасна политика, с който създава и първата предизборна акция на Владимир Путин.

През 2004 година Павловский взе участие в акцията на проруския претендент Виктор Янукович в президентските избори в Украйна.

Той е и журналист и ефирен водещ, като през 2005-2008 година води предаването " Реална политика " по НТВ.

През април 2011 година Павловский изпада в недружелюбност пред Путин поради обществените си изявления в поддръжка на настоящия по това време държавен глава Дмитрий Медведев. Политологът научава, че е уволнен в деня, в който вижда, че пропускът му за Кремъл е анулиран. Договорът на президентската администрация с неговия Фонд за ефикасна политика е разтрогнат.

И в идващите години Глеб Павловский остава един от най-добре осведомените политически наблюдаващи на обстановката в Русия. През февруари 2023 година така наречен Школа за свободна социална мисъл " Възраждане ", към която той сътрудничи, е оповестена за " задграничен сътрудник " в Русия.

През 2017 година българският политолог Иван Кръстев разгласява книгата си " Време и място " под формата на разговори с Глеб Павловский.

В деня, в който Путин разгласи началото на войната против Украйна, Павловский дава изявление за Financial Times, в което споделя, че съветският президент е " по-изолиран и от Сталин ".

" В последните години от живота си Сталин не идва в Кремъл, а живее в дачата си - политбюро идва да го види там, с цел да приказват и пият. Путин няма това нещо. Той е допустимо най-изолиран, а в тази обстановка рационалните въпроси стават ирационални ".

" Путин е привикнал да има шанс. Това е доста рисково нещо в хазарта, тъй като играчът стартира да има вяра, че ориста е на негова страна. Когато играеш съветска рулетка, чувстваш, че Бог е на твоя страна, до момента в който изстрелът не прогърми ", разяснява още Павловский.
·

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР