Известният журналист и фотограф Георги Папакочев сподели във Фейсбук, че

...
Известният журналист и фотограф Георги Папакочев сподели във Фейсбук, че
Коментари Харесай

Нашенец летял със самолета ковчег, който се разби в Казахстан

Известният публицист и фотограф Георги Папакочев показа във Facebook, че неговият наследник е летял наскоро със самолета, който се разруши край Алмати, написа „ Телеграф”.

„ Каква покруса. Летях на същия полет и съм съвсем сигурен, че това е същият аероплан отпреди два месеца, и всичко това ме кара да премислям сериозно”, цитира той думите на мощ си Петър Папаковчев.

Припомняме, че 12 души починаха и 49 пострадаха при самолетна злополука край казахстанския град Алмати. Президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев разгласи през днешния ден за ден на народен печал поради нещастието.

Фаталният случай стана през вчерашния ден сутринта при излитането на самолета „ Фокер 100” на казахстанската самолетна компания „ Бек еър”, който извършва полет от Алмати към столицата Нур-Саултан. На борда му е имало 93-ма пасажери и 5-членен екипаж.

От останките на разрушилия се Fokker-100 извадиха две живи бебета ВИДЕО

Машината внезапно изгубила височина, пробила бетонна ограда и рухнала върху двуетажна жилищна постройка покрай интернационалното летище, което се намира на към 20 км. от града. За благополучие постройката е била празна сега на случая.

Причината за злополуката не е ясна, само че управляващите преглеждат два вероятни сюжета – пилотска неточност или техническа щета. „ На два пъти самолетът е докоснал с опашката си пистата за политане в период от 300-400 метра. Това се дължи или на пилотска неточност, или на механически причини”, разкри на конференция вицепремиерът Роман Скляр.

Той добави, че след прикосновение с питата самолетът е завил надясно. По това време колесникът към този момент е бил спретнат и машината се опитвала да излети. При конфликта с жилищната здания самолетът се е разцепил на две.

След случая казахстанските управляващи оповестиха, че стопират полетите на машините холандско произвеждане „ Фокер 100”, както и работата на самолетната компания „ Бек еър”.

Първият полет на самолета от този модел е бил осъществен на 30 ноември 1986 година. Общо са били създадени 283 такива машини.

„ Фокер 100” се употребява от доста огромни компании като „ Луфтханза”, „ Алиталия”, Ка Ел Ем, „ Суис” и други. Производителят на тези самолети обаче банкрутира още през 1996 година

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР