Известният исторически обект на ЮНЕСКО в Сирия, замъкът Крак де

...
Известният исторически обект на ЮНЕСКО в Сирия, замъкът Крак де
Коментари Харесай

Средновековен рицарски замък в Сирия се нуждае от спешна реставрация

Известният исторически обект на ЮНЕСКО в Сирия, замъкът " Крак де Шевалие ", е един от най-запазените средновековни крепости. За жал, той се нуждае от незабавна реституция, защото, сирийската революция е оставила своите следи върху него.

Построен от кръстоносците, замъкът " Крак де Шевалие " датира от XI век. Той се намира високо на хълмовете към сирийския град Хомс. Макар и да е считан за една от най-запазените средновековни замъци, през 2012 година той е високомерен от терористи, поради неговото стратегическо разположение на границата сред Сирия и Ливан.

Сирийски държавни и антиправителствени елементи са водели стълкновение за контрола на крепостта. Битката траяла съвсем 2 години. Правителствените елементи употребявали въздушни удари, а терористите в опитите си да се защитят, взривили стъпалата на замъка. Всичко това довело до големи вреди върху историческия обект.
Хазем Хана, заместник-ръководител на дирекция " Антики и музеи " в Дамаск: От март 2014 година, когато си върнахме контрола върху замъка, нашата дирекция стартира незабавна реституция. Поставихме дървени опори на най-засегнатите места и се приготвяме за цялостна реституция.
Преди сирийската рецесия, замъкът е бил една от най-посещаваните туристически дестинации. През 2009 година близо 10 000 туристи са го посетили.

Макар и крепостта да е нормализирана, към момента се не е осъществена цялостна реституция. ЮНЕСКО отхвърля да я извърши, поради опасения от пораждане на нов спор. Само един археологически екип от Унгария се наема с тази сложна задача.
Хазем Хана: Правителството се съгласи да финансира реставрацията на най-повредена част от крепостта, която към този момент стартира да се разрушава. Все още имаме вяра.
Пред сирийското държавно управление стоят голям брой филантропични рецесии. Над 5 милиона и половина бежанци чакат помощи. Без външна финансова поддръжка е невероятно " Крак де Шевалие " да възвърне предходната си популярност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР