Известният български проф. дфн и д-р по история Нако Стефанов,

...
Известният български проф. дфн и д-р по история Нако Стефанов,
Коментари Харесай

Проф. Нако Стефанов: „Двете сесии“ през март 2024 са решаваща стъпка в развитието на икономиката и страната

Известният български проф. дфн и доктор по история Нако Стефанов, откривател на Източна Азия, Китай, Япония и Корея разяснява особено за КМГ модела на така наречен „ Две сесии “, както през годините са наречени форумите, на които се дефинира курсът на деяние на Китай за даден интервал.

Тези „ Две сесии “ безспорно са едно от основните събития в страната през 2024 година ”, акцентира професорът още при започване на коментара си и изяснява аргументите за това.  



Преди всичко обаче, той се стопира на символното значение на 2024 година за КНР, защото на 1 октомври се навършват 75 години от основаването на Народен Китай. За този сложен, само че прочут 75-годишен интервал страната преодоля „ Века на унижението “, почнал с Първата опиумна война от 1840 – 1842 година, и се трансформира в световна мощ от първа големина.

По-нататък професорът напомня, че след тестванията на COVID-19, китайската стопанска система започва своето възобновяване. През 2023 година тя доближи напредък от 5.2%. „ Но по едно и също време с това се сблъсква и с компликации от друго естество. От една страна бе засегнатия от рецесия китайски пазар на парцели. От друга страна се вижда отчасти отдръпване на интернационалните вложители вследствие на избран напън от страна най-много на Вашингтон ”.

Този напън се показва в началото посредством политиката на така наречен „ decoupling “, т.е. на „ обособяване “ на американската стопанска система от тази на Китай. По-късно, Вашингтон, разбирайки какви загуби търпи от това „ обособяване “, минава към така наречен „ derisking “. В дадения случай този курс значи „ Технологична война “ против КНР. Курсът е оправдаван с това, че понижава риска за националната сигурност на Съединени американски щати. Конкретно казано това е готовност на силите на целия така наречен „ Колективен Запад “ за блокиране на технологическото развиване на Китай във значима сфера - производството на висококласни микрочипове и разработка на „ Изкуствен разсъдък “.

Така или другояче през днешния ден на фона на водените и припламващите тук и там въоръжени спорове се следи нова цялостна напрегнато и неприязън картина на световната конюнктура, в това число в областта на икономическите взаимоотношения, акцентира българският академик.

Той е безапелационен, че всичко това слага Пекин пред нуждата от предприемане на решаващи стъпки към отразяване на настъпилите промени посредством политики, които да обезпечат резистентен постъпателен ход на китайската стопанска система и общество по пътя на „ социализма с китайска характерност “.

В тази връзка, в КНР през март ще се проведат две значими събития, на които ще се дискутират и ще бъдат одобрени тези политики. Става дума за модела на така наречен „ Две сесии “, както през годините са наречени форумите, на които се дефинира курсът на деяние на Китай за даден интервал. Тези „ Две сесии “ безспорно са едно от основните събития в страната през 2024 година

Първата от тези сесии е на Китайския национален политически съвещателен съвет /КНПКС/ на Китай (кит. ез. 中国人民政治协商会议, пинин Zhōngguó Rénmín Zhèngzhì Xiéshāng Huìyì). Втората сесия на 14-ия Национален комитет на Китайския национален политически съвещателен съвет (НК на КНПКС) стартира на 4 март 2024 година КНПКС е организация на Патриотичния единен фронт на китайския народ. Този съвет е съвещателен орган при управлението на КНР и включва както представители на Китайската комунистическа партия, по този начин и лица, които не членуват в нея, разяснява той. Това са представители на такива политически партии и публични организации като Революционния комитет на Гоминдана, Китайската демократична лига, Асоциацията за демократично национално създаване на Китай, Асоциацията за поощряване на демокрацията на Китай, Работническа и селска демократическа партия на Китай, Китайската партия за правдивост, Дружеството 3 септември, Лигата за демократична автономност на Тайван, самостоятелен лица, публични организации, бизнес среди на Хонконг, Макао, Тайван и китайска диаспора в чужбина, видни общественици, профсъюзни дейци, представители на Китайския комсомол, представители на армията и силите за сигурност, на разнообразни етнически групи в Китай и други. Още след основаването на КНПКС през 1949 година нейната основна функционалност са политически съвещания и либерален надзор.

Втората сесия е на Общокитайското заседание на народните представители /ОСНП/, ( 全国人民代表大会, пинин Quánguó Rénmín Dàibiǎo Dàhuì). Втората сесия на 14-ото ОСНП стартира на 5 март 2024 година в Пекин. Общокитайското заседание на народните представители е най-висшият орган на държавната власт на Китайската национална република. Според правилото на единната власт всички държавни органи от Държавния съвет до Върховния национален съд са му подчинени. С 2977 членове през 2023 година, той е най-големият законодателен орган в света, акцентира проф. Стефанов и изяснява, че ОСНП се избира за период от пет години и организира годишни сесии всяка пролет, нормално с дълготрайност от 10 до 14 дни, в Голямата Народна зала на площад Тянанмън в Пекин.

Народните представители в ОСНП не получават заплащане за присъединяване си в работата му, която е периодическа. Те имат право да работят в други органи на ръководство и в публичния живот като цяло. Но определените да работят в Постоянния комитет на ОСНП са на цялостен работен ден и получават заплати. Но те нямат право да заемат по едно и също време длъжности в изпълнителни, правосъдни, прокурорски или надзорни структури. Съгласно Конституцията на Китай ОСНП е структуриран като еднокамарен законодателен орган, с пълномощието да променя конституцията, да издава закони и да управлява активността на държавното управление и да избира чиновниците на Националната надзорна комисия, Върховния национален съд, Върховната национална прокуратура, Централната военна комисия и други.

По-нататък проф.д-р Нако Стефанов прави и къса ретроспекция, като напомня, че първата законодателна сесия на ОСНП е свикана в Нанкин на 18 май 1948 година със 760 делегата. Според актуалната конституция на КНР, влезнала в действие на 25 декември 1947 година, едно от главните отговорности на ОСНП е да избере Председател и Заместник-председател на КНР за период от шест години. Освен това ОСНП има право да ги отзове, в случай че не извършват политическите си отговорности.

„ Следва да се подчертае, че по време на тазгодишната сесия на ОСНП хиляди делегати ще се съберат в продължение на почти две седмици, с цел да ратифицират законодателството, да обсъдят измененията в управлението и да одобрят държавния бюджет. Сесията на ОСНП е значим прозорец, който разрешава да се надникне и разбере политическата посока на китайското държавно управление за идната година ”, акцентира специалистът, като прибавя, че на сесията нерядко се афишират значими идни социално-политически и стопански събития.

През тази година може да се чака новият министър председател на Народен Китай Ли Цян да показа първия си Доклад за работата на държавното управление. В този отчет ще се очертаят задачите на развиването, както и прогнози за общи насоки за икономическата, обществената и външната политика за 2024 година

Ето за какво през днешния ден вниманието на медии,, анализатори и специалисти от целия свят е концентрирано върху идните две сесии, като се споделят разбори, отзиви и прогнози по отношение на какви промени и политики ще бъдат дискутирани и одобрени на сесията на ОСНП. Според някои от вижданията на другите експерти при изискване, че геополитическата конюнктура се резервира в настоящия си тип, или се утежни още повече, може да се чака по-нататъшен спад на директните непознати вложения. За да поддържа растежа на стопанската система на Китай в рамките на този от миналата година – 5%, държавното управление ще би трябвало да постави старания за стимулиране на вътрешното ползване, разяснява професорът и продължава: „ В тази връзка се изричат отзиви, че управляващите в Пекин осъзнават ясно опасността от рухване на цените. Падащите цени рискуват да се трансфорат в отрицателен фактор, в случай че семействата и компаниите отсрочат покупките с вярата, че стоките ще продължат да поевтиняват. Дефлацията също притиска длъжниците, защото действителната цена на заетите пари се покачва ”.

В случая с Китай, където съотношението дълг към Брутният вътрешен продукт, в това число отговорностите на локалните държавни управления на провинциите доближи 110 % през 2022 година, обстановката основава възходящо главоболие. През 2022 година потреблението на семействата съставлява едвам 38 % от Брутният вътрешен продукт на Китай. Докато брутните национални спестявания надвишават 40 % през 2023 година

Известният български академик прави и догатката, че съгласно някои китайски икономисти, заради редица аргументи няма да е елементарно да бъдат накарани хората да харчат спестяванията си. В този смисъл се виждат рестриктивните мерки за продължение поддържането на екстензивния инфраструктурен модел. Китай би трябвало да търси пътища за все по-ускорено промяна към натоварен модел, учреден на високи технологии, нововъведения и просвета.

Но има и други експерти по китайска стопанска система, които изхождат от презумпцията, че управлението на страната и ККП наподобява по-малко са заинтригуван от стимулирането на висок напредък, в сравнение с от усъвършенстването на стопанската система поради съображенията за сигурност и резистентност в комплицираната световна конюнктура, продължава той.

В края на коментара, проф. Стефанов акцентира, че както се вижда от изложените дотук отзиви и прогнози, полемиките на двете сесии за това накъде и по какъв начин би трябвало да върви КНР ще бъдат много оживени.

„ Като изхождаме от досегашните политики и дейности на Китай през последните години ще изкажем и нашите съображения, а точно: употребявайки институционални, както и пазарни механизми, в страната ще се форсира прекосяването към все по-интензивен модел на социално-икономическа динамичност. Този модел безалтернативно ще би трябвало да се опира на най-нови високотехнологични, организационни и иновационни решения. По този метод, освен ще се обезпечи устойчива динамичност на Китай, а КНР ще се потвърди и като съществена мощ, играеща стабилизираща роля за световната стопанска система.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед31474Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед45961Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед110659Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед151234Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед15860Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377618Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед151234Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед117226Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед110659Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоКоментарен Поглед102090Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени  Панко Анчев Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР