Известният американски бизнесмен Илон Мъск, който наскоро отново стана най-богатият

...
Известният американски бизнесмен Илон Мъск, който наскоро отново стана най-богатият
Коментари Харесай

Изкуственият интелект ще отприщи Третата световна война, а оцелелите ще отлетят до Марс

Известният американски предприемач Илон Мъск, който неотдавна още веднъж стана най-богатият човек на планетата, очевидно реши да отнеме купата „ Ванга на нашите дни “ на Владимир Жириновски. Почти всеки ден притежателят на Tesla и Twitter бълва прогнози за това по какъв начин ще се промени светът в доста близко бъдеще (и за предпочитане под неговото прецизно ръководство). Дали ще се осъществен или не?

ГРАДИНИ НА МАРС

Една от фикс концепциите на Мъск е колонизацията на Марс. И милиардерът болести доста от почитателите си с него. Впрочем предприемачът умее доста добре да рисува цветни картини, само че когато става дума за осъществяване, плановете му, в това число марсианският, постоянно буксуват.

Първоначално Мъск сподели, че първите кораби ще долетят до алената планета в наше време. През 2017 година американецът даде обещание след 4 години да създаде първия галактически транспортен съд за междупланетни полети, а от 2023 година - да стартира постоянни полети до Марс. Космическият транспортен съд, който предприемачът планираше да изпрати на Марс, трябваше да побере 100 души, плюс голямо количество товари. В края на краищата на алената планета колонистите ще би трябвало да построят същински град, където ще има всичко: " от стоманодобивни фабрики до пицарии ".

Още тогава Мъск оцени цената на полета на един колонист на " галактическа " сума - 10 милиарда $. За да понижи цената на билета, милиардерът стартира да създава ракета с опция за наново потребление на всички детайли на галактическия транспортен съд. И наподобява, че съумя, само че проектите за нахлуване над Марс останаха на хартия.

Сега новата дата за полета до Марс е 2029 година И цената е много демократична - " единствено " 100 хиляди $, написа КП. Въпреки че в едно от интервютата си милиардерът сподели, че животът на първите заселници ще бъде „ ужасяващ “ и най-вероятно няма да се върнат. Но преди няколко години Мъск решително съобщи готовността си да „ сътвори самодостатъчен град на Марс, с цел да подсигурява продължаването на живота, в случай че астероид падне на Земята или настъпи Трета международна война и ние се унищожим “. Очевидно, въпреки всичко, преди градините да „ цъфтят “ на алената планета, колонистите ще би трябвало да страдат съществено.


Екипажът Crew-6 на галактическия транспортен съд SpaceX. Снимка: GLOBAL LOOK PRESS

МИЛИАРДИ LOOP

Друга завладяваща фикция на Мъск беше планът Hyperloop - метро във вакуумни тунели. Милиардерът предложи стартирането на влакове върху въздушна или магнитна възглавница в тръбата, които на доктрина могат да доближат скорост от хиляда километра в час!

Първоначално Мъск искаше да построи тази „ тръба “ сред Сан Франциско и Лос Анджелис и беше предвидено разстоянието от 558 километра сред градовете да се преодолее единствено за половин час, като се заплати 20 $ за това. Не бяха забравени и модерните в този момент зелени технологии: електрическите мотори трябваше да се зареждат от слънчеви панели.

Въпреки това, реален успех на " hyperloop " никой не дочака. Проектът остана на хартия, а самият Илон Мъск, на смешка или съществено, сподели, че популяризира този план единствено с цел да отвлече вниманието на калифорнийските управляващи от построяването на стандартна железопътна линия, което може да повлияе на продажбите на неговите електрически коли Tesla.

Пожарна охрана СТЪПКИТЕ НА ТЕРМИНАТОРА

Мъск също работи доста интензивно върху изкуствения разсъдък. Въпреки че от време на време той назовава машинното схващане една от главните закани за човечеството. Веднъж Илон предсказа началото на Третата международна война заради конкуренцията на разнообразни системи с изкуствен интелект.

Един от обичаните планове на ексцентричния милиардер е основаването на хуманоидни роботи " Оптимус ", които ще бъдат надарени с изкуствено схващане. Те ще бъдат предопределени на първо място за помощ в дома и грижи за възрастни хора. Освен това, както твърди Илон, заради тъжната демографска обстановка младежите скоро ще станат доста по-малко от пенсионерите. „ Сигурен съм, че някой ден на земята ще има повече хуманоидни роботи, в сравнение с самите хора “, споделя Мъск.

Демографските въпроси като цяло са от огромен интерес за него. И по този начин, за най-старата страна в света, Япония, той предсказа цялостното изгубване от лицето на земята. Самият Илон е татко на девет деца и по всевъзможен вероятен метод приканва страните по света да допринесат за увеличение на раждаемостта. „ Нашата планета ще може да изхрани всички “, твърди той.

ЛЮБИТЕЛ НА МИСТЕРИЯТА

В края на предходната година, говорейки на срещата на Г-20 в Бали, Илон Мъск сподели, че „ е допустимо да открием извънземни или да открием цивилизации, съществували преди милиони години “. Той също по този начин предвижда появяването на технологии, които биха разрешили на хората да пътуват " до изцяло друга част на света " със скорост 20 пъти скоростта на звука.

И най-важното, той назовава изискванията много реалистични - дайте ми 5-10 години и аз ще изградя това бъдеще за вас. А към края на срока - просто за следващ път отсрочва началната дата на плана. Така че дали е прав, единствено времето ще покаже. Но едно нещо не можете да отречете на Мъск тъкмо в този момент: езикът му в действителност е ловко окачен.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР