Премиерът на Словакия Роберт Фицо е вмного тежко“,но стабилно състояние,

...
Премиерът на Словакия Роберт Фицо е вмного тежко“,но стабилно състояние,
Коментари Харесай

Прострелян с пет куршума: Състоянието на премиера Роберт Фицо е стабилно, но много тежко

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в „ доста тежко “, само че устойчиво положение, заяви болничното заведение в която той се лекува, откакто беше прострелян през вчерашния ден с пет патрона, съобщи Ройтерс. Покушението разкри дълбоките политически разделения в страната, означи организацията.

Словакия през днешния ден ще свика съвещание на Държавния съвет за сигурност, а кабинетът също ще заседава от 11:00 ч., оповестиха от държавната работа, съобщи Дарикнюз.бг.

Мириам Лапуникова, шеф на Университетската болница „ Ф. Д. Рузвелт “ в Банска Бистрица, където е признат Фицо, сподели, че министър председателят е претърпял петчасова интервенция, осъществена от два екипа за отнасяне на голям брой огнестрелни рани.

„ Към този миг положението му е нормализирано, само че в действителност е доста съществено , той ще остане в интензивното поделение “, сподели тя пред кореспонденти.

Вицепремиерът Роберт Калиняк заяви, че през нощта лекарите са съумели да стабилизират положението на Фицо и че се организират процедури за възстановяване на положението му.

„ За страдание, положението му продължава да е доста съществено заради комплицирания темперамент на раните , само че всички желаеме да имаме вяра твърдо, че ще успеем да овладеем обстановката “, сподели той.

Стрелбата беше първият сериозен опит за ликвидиране на европейски политически водач от повече от 20 години насам и бе наказано от интернационалната общественост, като политически анализатори и законодатели показаха, че тя е показателна за все по-разгорещения и поляризиран политически климат на континента.

Стрелецът простреля 59-годишния Фицо по време на посещаване в централния словашки град Хандлова, като в началото министър председателят беше в сериозно положение, а часове по-късно беше опериран.

Словашките медии оповестяват, че арестуваният за стрелбата 71-годишен мъж е някогашен охранител в търговски център, създател на три стихосбирки и член на Словашкото сдружение на писателите. Информационното издание Aktuality.sk цитира сина му, съгласно който татко му е бил легален собственик на позволение за оръжие.

Във видеоклип без дата, оповестен във „ Facebook “, се вижда по какъв начин хипотетичният нападател споделя: „ Не съм склонен с политиката на държавното управление “.

„ Ликвидираха медиите. Защо се нападна РТВС (обществената телевизия)? Защо хората... Мазак, за какво е изхвърлен от поста си ", продължава той, като има поради Ян Мазак, който беше отхвърлен от поста ръководител на държавния правосъден съвет.

Проверка на Ройтерс откри, че лицето във видеозаписа съответствува с изображенията на мъжа, задържан след стрелбата по Фицо.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР