Известните от вече доста години намерения за застрояването на двора

...
Известните от вече доста години намерения за застрояването на двора
Коментари Харесай

Строеж до Народния театър започва с отсичането на 25 дървета

Известните от към този момент много години планове за застрояването на двора на ресторант " Синия лъв " в центъра на София, на метри от Народния спектакъл, наподобява стартират да се осъществят с унищожаването на 25 дървета, написа.

На съвещанието си тази седмица комисията по околната среда в Столичния общински съвет утвърди предлагането за премахването им, импортирано от Направление " Архитектура и градоустройство " на основния проектант на столицата Здравко Здравков. Дърветата са на възраст от 15 до 30 години и преобладаващо са здрави, оповестиха вносителите. Става дума за смърчове, ели, явори, явен, липи, акация, бреза и две плодни дръвчета.

По предложение на съпартиеца й арх. Ивайло Петков в решението бе записано, че с капиталовия план би трябвало да се опита да се резервира част от растителността. Районният кмет Трайков пък предложи притежателят на терена да бъде длъжен да засади някои от новите дървета в прилежащия парцел, който също е негово владеене.

Радева обаче възрази, че осъществяването на това решение може да е проблем и наложи в решението да се укаже единствено, че обезщетителното залесяване следва да е наоколо до бъдещия градеж.

Подобни инструкции бяха гласувани и при предходното разглеждане на плана за строителство в терена, като и тогава не стана ясно къде то ще може да се осъществя. В последна сметка решението за отсичането на 25-те дървета бе гласувана в комисията по екология без нито един " срещу " и " въздържал се ".

Плановете са в градината на ресторант " Синия лъв " да се построи 6-етажна офис постройка. Предвижда се още под бъдещото здание да се построи и под земята паркинг на 3-етажа. Градината е с повърхност от 1,55 дка. До 2005 година теренът е държавен, след което той е продаден от регионалния шеф. В момента земята е владеене на компания " А-Трейд 3000 ", принадлежаща на предприемачите Димитър Борисов и Иво Иванов, по-известни като съдружници в сметосъбиращата компания " Титан ".

От регион " Средец " пък възнамеряват съществуващата ниска постройка на ресторанта, която е общинска благосъстоятелност и е монумент на културата, да се преустрои в общинска детска градина. Затова обаче би трябвало позволение от " А-Трейд 3000 ", която държи земята и под тази постройка. Преди време кметът на региона Трайчо Трайков оповести, че има кардиналното единодушие на упоменатите предприемачи за смяната на предназначението на ниската постройка.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР