Известни иранки отрязаха косите си в знак на протест след

...
Известни иранки отрязаха косите си в знак на протест след
Коментари Харесай

Жени в Иран отрязаха косите си в знак на протест след смъртта на 22-годишната Махса Амини

Известни иранки отрязаха косите си в символ на митинг след гибелта на 22-годишната Махса Амини при полицейско задържане в Техеран , съобщи ДПА.

Амини е била задържана във вторник от нравствената полиция, защото облеклото ѝ не съответствали на ислямските правила. Младата жена била отведена в полицейски сектор. Според полицията дамата получила сърдечен проблем по време на престоя си в сектора, а по-късно умряла. След гибелта ѝ болничното заведение, в която била лекувана, написа в Инстаграм, че Амини към този момент е била в кома, когато постъпила в лечебното заведение във вторник. По-късно тази обява бе изтрита.

Случаят провокира отвращение и печал в цялостен Иран. Множество критици упрекнаха полицията, че дамата е била пребита от полицейски чиновници, което в последна сметка е довело и до гибелта ѝ в петък. Полицията отхвърли сходни изказвания.

Обвиненията са " неоснователни ", съобщи през днешния ден началникът на полицията в Техеран Хосейн Рахими, по данни на новинарската организация Мехр. Полицията се стреми да не позволява сходни случаи, сподели още той. " Според закона наш дълг е да подсещаме на дамите за разпоредбите за обличане ", сподели Рахими. " Това, което носят вкъщи си е тяхна работа, само че на публичните места важат други правила ".

Според изявления в интернет младата жена е била арестувана, тъй като забрадката ѝ не била добре сложена и се виждали няколко кичура от косата ѝ.

Много дами споделиха видеоклипове и фотоси в интернет, с цел да изразят солидарността си с Амини. Сред тях бе и известната актриса Анахита Хемати, която разгласява видеоклип в Инстаграм.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР