Известната баня Русалка в Хисаря ще бъде дадена отново

...
Известната баня  Русалка в Хисаря ще бъде дадена отново
Коментари Харесай

Търсят нов наемател на баня в Хисаря

Известната баня „ Русалка ” в Хисаря ще бъде дадена още веднъж на наемател. Администрацията в курортния град  трябва да подгови процедура за състезанието. Той  би трябвало да се организира до месец, а още преди летния сезон фамозната къпалня с минерална вода да отвори още веднъж порти. Това стана ясно от решение на Хисарския общински съвет,  признато предишния ден.

В средата на февруари досегашният наемател на „ Русалка ” върнал ключовете на обекта. Банята се оказала нерентабилна за него. Бизнесът вървял добре през летния сезон, когато в града има доста почиващи в частните квартири. Но през зимата клиентите намалявали доста. Имало проблеми и с температурата на минералната вода, която през зимата била с няколко градуса по-ниска. Това също било причина за по-малкия брой визити в студения сезон.

Наемателят на „ Русалка ” изискал смяна в контракта, това обаче не можело да стане, защото обектът е предан чартърен с конкурс. Затова единствено нов конкурс може промени изискванията, разяснява ръководителят на Общинския съвет Гатьо Султанов.

Възможността банята да се стопанисва от общината бе отхвърлена от съветниците.  Администрацията предложи   обектът да работи  с назначени от нея  четирима служители  като е отворена за клиенти шест месеца, а през останалите  – от късна есен до ранна пролет „ Русалка ” да бъде затворена.  Мнозинството съветници обаче отхвърлиха тази опция.

„ Русалка ” е най-старата социална баня в Хисаря, тя издигната върху основите на римска баня от II-IV век. Температурата на минералната вода, която употребява е 37 градуса и е потребна за лекуването за опорно-двигателния уред, има женско  и мъжко поделение.

През последните 10-15 година стопанисването на публичните бани на Хисаря от време на време основава проблеми.  Сега общината поддържа две от тях - остарялата „ Момина баня ” и „ Банчето ” в квартал „ Миромир

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР