Известна още като бабина душица или овчарски босилек, мащерката притежава

...
Известна още като бабина душица или овчарски босилек, мащерката притежава
Коментари Харесай

Мащерка - лечебни свойства и начин на употреба

Известна още като бабина душица или пастирски босилек, мащерката има потвърдени лечебни свойства. Вижте какво лекува мащерката и по какъв начин се използва.
Лечебни свойства 
Мащерката оказва помощ при колики, главоболие (включително мигрена), нервно напрежение, ревматични болки. Билката има противовъзпалително, антибактериално, противоспазматично деяние. Прилага се при всички типове (като отхрачващо, бронхоразширяващо и дезинфекциращо средство при остри катари на горните дихателни пътища, продължителен бронхит, коклюш, бронхиална астма, суха и еластична кашлица, белодробни възпаления). С мащерка се прави гаргара при, възпаления на устната празнина и зъбобол.

Помага и при лекуване на разнообразни болести на храносмилателната система - хронични гастрити и язви на стомаха, колики на стомаха и червата, газове, диарии.
Чаят от мащерка облекчава болките по време на месечния цикъл - пият се по 2-3 чаши запарка дневно. Вана с мащерка се предлага при мъчно зарастващи рани, както и в случай че имате проблематична кожа (акне). При пърхот , можете да облеете косата си със отвара от мащерка, откакто сте я измили с шампоан. При конвулсивна кашлица - съдържащите се в мащерката етерични масла успокояват спазмите при кашлицата и оказват помощ на отхрачването. При простуда и грип - пие се сироп от мащерка. При ревматизъм - прави се лек масаж с няколко капки смес. При алкохолизъм - на всеки четвърт час денем подвластните от алкохол би трябвало да пият по половин чашка запарка от билката. Начин на приложимост
Отвара -  в литър вряла вода се сварява шепа мащерка. Пие се студена. Ефикасна при стомашни и чревни инфекции.

Сироп - шепа цветове от мащерка се слагат в буркан и се смесват със захар. Сместа престоява три седмици на мрачно място, след което се филтрира и се поставя да поври. Помага при лагингит и.

 Мащерка - лечебни свойства и метод на приложимост
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР