Известен руски театрален режисьор беше задържана за два месеца в

...
Известен руски театрален режисьор беше задържана за два месеца в
Коментари Харесай

Награден руски режисьор е арестувана за "оправдаване на тероризма"

Известен съветски сценичен режисьор беше арестувана за два месеца в петък, откакто беше упрекната в оправдаване на тероризма с наградена пиеса за съветски дами, омъжили се за бойци на " Ислямска страна " и отпътували в Сирия, заяви Ройтерс като се базира на съветските медии.

Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук, бяха задържани в четвъртък по раследване, съгласно което пиесата " Финист, ясният сокол " на Петрийчук, чиято премиера беше през 2020 година под режисурата на Беркович, е нарушил закона.

Откакто Русия изпрати въоръжените си сили в Украйна предходната година, Москва ускори потискането на свободата на изложение и насърчи жителите да рапортуват за всеки, който подозират, че показва непочтеност, написа Ройтерс.

 Песни, закани, извинения: по какъв начин Русия унижава несъгласните с войната Песни, закани, извинения: по какъв начин Русия унижава несъгласните с войната

" Финист, ясният сокол " завоюва две национални театрални награди " Златна маска " предходната година - за драматургия и за костюми, а Беркович получи и номинация за най-хубав режисьор.

Задържането на двете дами провокира наказание от няколко видни съветски актьори и културни дейци.

Журналистката Ксения Собчак написа, че делото против двете театрали е проява на незнание и че пиесата в действителност има антитерористично обръщение.

" Героините напущат фамилиите си, университетите си, работата си и отиват в пъкъла при новите си любовници, които им дават обещание обич и благополучен живот. Там те първо стават полуроби във въоръжените елементи и по-късно се връщат в родината си като пандизчии. Ясно е, че продукцията има антитерористично обръщение ", написа Собчак.

Руската организация " Интерфакс " оповестява, че съдът е отказал настояването на отбраната мярката на Беркович да е домакински арест или парична гаранция поради, че тя би трябвало да се грижи за болните си деца и за възрастните си родители.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР