Известен блогър от Чечения, който е критикувал Рамзан Кадиров, лидерът

...
Известен блогър от Чечения, който е критикувал Рамзан Кадиров, лидерът
Коментари Харесай

Известен чеченски блогър брутално убит във Франция

Известен блогър от Чечения, който е подлагал на критика Рамзан Кадиров, водачът на републиката, която е част от Руската федерация, е бил открит брутално погубен във Франция. Това са разкрили познати на блогъра, като това е следващото ликвидиране на чеченски отстъпник в Европа, отбелязва " Гардиън ".

44-годишният Имран Алиев е бил открит мъртъв в края на предходната седмица в хотелска стая в град Лил. Той е бил намушкан неведнъж във врата. Свидетелствата за убийството на Алиев са били доказани от чеченски опозиционен публицист, който е познавал Алиев, както и от различен чеченец, живеещ в Европа, който е поискал да остане неизвестен поради опасения за неговата сигурност.

Полицията към момента не е посочила никакви обвинени, макар че полицейски източници са споделили пред френските медии, че подозират, че претекстът може да е политически. Чеченци, живеещи в заточение, които са воювали или са се изказвали против Кадиров - безскрупулния началник на Чечения, назначен от Владимир Путин - постоянно са били цел на нападение. Миналата година някогашен чеченски размирен пълководец беше прострелян два пъти в главата при поръчково ликвидиране в Берлин. Предполагаемият палач е руснак.

Алиев, който се открива в Белгия откакто напуща Чечения, е описван като ексцентрична фигура, която постоянно разгласява видеоклипове в YouTube, критикуващи чеченското държавно управление, под псевдонима Мансур Старий или Стария Мансур.

" Той беше погубен изключително свиреп ", написа Муса Таипов, чеченски опозиционен публицист, живеещ в Страсбург, който посочи, че имал постоянни контакти с Алиев. В обява във " Facebook " Таипов дефинира Алиев като " сложен, само че почтен " прочут, който се бореше с тежко заболяване.

Хиляди бежанци от Чечения живеят в Европа. Мнозина избягаха от двете войни през 1990-те години, които опустошиха района, а други избягаха от бруталната принуда против инакомислещите при ръководството на Кадиров, който оглавява Чечения от 2007 година и я ръководи по сходство на мафиотско притежание.

Дирята на убийства на известни чеченци в Европа и Близкия Изток се простира повече от десетилетие обратно и включва някогашни размирен командири и държавни критици. Все по-често нападенията са ориентирани към хора, които не съставляват действителна политическа заплаха за Кадиров, а просто се изявяват в Instagram или YouTube, с цел да изразят недоволството си от ръководителите на Чечения в Грозни.

" Не се колебая, че (Алиев) беше в лист с хора, наказани на гибел ", споделя Тумсо Абдурахманов, видео блогър, живеещ в Европа, който е получил закани от доближени на Кадиров поради рецензиите си в YouTube към чеченското държавно управление.

Абдурахманов твърди, че преди убийството на Алиев е получил информация, че наемен палач от Чечения е бил изпратен в Европа, и е споделил детайлности за маршрута на мъжа с немската полиция. Абдурахманов сподели, че в началото е считал, че наемният палач се е насочил към него. Той отхвърли да разкрие източника на тази информация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР