Извеждането от експлоатация на централата включва и отстраняването на остатъците

...
Извеждането от експлоатация на централата включва и отстраняването на остатъците
Коментари Харесай

В АЕЦ „Фукушима“ има по-голям проблем от изпускането на пречистената радиоактивна вода

Извеждането от употреба на централата включва и отстраняването на остатъците от радиоактивно гориво

Емил Василев преди 1 минута 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 20:30 | 27.08.2023

Китай тества най-голямото Гаусово оръдие в света – то може да изстрелва 124-килограмови снаряди

КосмосЕмил Василев - 12:15 | 28.08.2023

Индийският луноход Pragyan откри, че Луната е по-гореща, в сравнение с се смяташе до момента

АвтомобилиИван Давидов - 8:02 | 27.08.2023

Ето нещо, в което колите с ДВГ са по-добри от електричките!

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

След като получи зелена светлина от Международната организация за атомна сила (МААЕ), Япония стартира изпускането в океана на отпадъчните води от атомната електроцентрала „ Фукушима “. TEPCO – компанията, която създаде усъвършенстваната система за обработка на течности (ALPS), с цел да в профил по-голямата част от радиоактивното замърсяване от водата стартира да изпуска първата партида от 7800 тона от 10 резервоара от група В, които са измежду минимум радиоактивните води в централата на 24 август.

През идващите 30-40 години би трябвало да бъдат освободени над 1 милион тона вода. Тази вода се съхранява в 1000 резервоара, построени от TEPCO. Но това не е най-големият проблем, с който TEPCO би трябвало да се оправи.

Отстраняване на отломките от разтопеното нуклеарно гориво

Понастоящем в нуклеарните реактори се намират обилни количества парчета от разтопено нуклеарно гориво. Говорител на TEPCO съобщи пред Associated Press, че в реакторите има към 880 тона радиоактивно разтопено нуклеарно гориво. Компанията се е пробвала да употребява роботизирани сонди, с цел да събере информация, само че положението на разтопените парчета остава значително незнайно, а количеството им може и да е още по-голямо.

TEPCO разкри по какъв начин ще извлече остатъците от горивото на своя уеб страница. В блокове 1, 2 и 3 горивото и металната обвивка, която образува външната обвивка на горивните пръти са се разтопили, след което са се втвърдили и са основали останки от гориво.

За да се понижи рискът от тези останки от гориво се прави подготовка за извличането им от реакторите. Настоящата цел е да се стартира извличането от първи блок и последователно да се разшири мащабът на извличането. Извадените останки от гориво ще се съхраняват в ново вместилище, което ще бъде построено на територията на площадката.

Извеждането на централата от употреба може да отнеме сред 50 и 100 години

Отпадъците от горивото са мощно радиоактивни и безвредното им премахване от централата ще отнеме години. Роботизирано проучване, осъществено от TEPCO през март тази година даде първото образно удостоверение, че разтопеното нуклеарно гориво е пробило корпуса под налягане в блок 1. Смята се, че разтопяването в блок 1 е по-тежко, в сравнение с в реакторите на блокове 2 и 3. Международният проучвателен институт за извеждане от употреба на нуклеарни уреди прави оценка, че постройката на реактора на блок 1 съдържа 279 тона парчета от разтопено гориво.

Очаква се отстраняването на отломките да се прави главно благодарение на роботи, тъй че по-късно тази година ще стартира пробно премахване на парчета благодарение на гигантска отдалечено ръководена роботизирана ръка в блок 2, съобщи представител на TEPCO.

Изчислено е, че до момента в който освобождението на пречистената вода от централата ще отнеме 30-40 години, цялостното извеждане от употреба на нуклеарната централа ще отнеме към 50-100 години.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР