Извършват се обработки със смеси срещу заледяване във всички 24

...
Извършват се обработки със смеси срещу заледяване във всички 24
Коментари Харесай

Сняг и студ: Каква е ситуацията по пътищата в страната

Извършват се обработки със смеси против замръзване във всички 24 региони на Столичната община (СО) предпочитано по улици и булеварди, по които се движи градският превоз, оповестиха от пресцентъра на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Започнали са частични обработки и по някои съществени улици в регионите, както и вътрешноквартални улици според от снеговалежа. На терен в деен режим са 147 снегопочистващи машини.

В Природен парк Витоша са опесъчени сектори от двата пътя - кв. „ Бояна “ – околност Златни мостове, и кв. „ Драгалевци “ – хижа „ Алеко “. Ще се позволяват единствено коли, с вериги. В интервала от 11:00 до 14:00 ч. не се позволява придвижването на транспортни средства по планинските пътища.

Към момента градският превоз се движи при зимни услови по нормалните си направления и извършва всички свои линии. 

Екипите на Столичния инспекторат наблюдават ситуацията и управляват активността на почистващите компании. Извършва се и разчистване на прилежащите пространства към спирките на градския превоз, подходи към подлези и метростанции. 

Обходи на терен правят екипите на дирекцията „ Аварийна помощ и предварителна защита “. 

" Фирмите са в подготвеност, като в Столичния инспекторат има екипи, които ревизират ситуацията на момента. Всичко се следи и се следи, тъй че, в случай че има позволени нарушавания и непочистени сектори, компаниите ще бъдат глобени ", сподели на брифинг пред публицисти шефът на Столичния инспекторат Николай Неделков.

" Заради снеговалежа сега се почистват тротоари, почистени са и спирките на градския превоз. В момента задължението за разчистване до 7:30 ч. не важи, тъй като, според договорите при натоварен снеговалеж през целия ден спирките се почистват от време на време ", посочи Неделков.

Ако след прекъсване на снеговалежа има открити непочистени спирки, глобата за всяка спирка е 2000 лв.,  сподели шефът на Столичния инспекторат.

От Столичната община припомнят на водачите да карат единствено с коли, готови за придвижване при зимни условия, да бъдат деликатни и да карат със съобразена скорост.

В област Стара Загора пътната конюнктура e спокойна, само че е динамична, заяви за Българска телеграфна агенция дежурният оператор в Областното пътно ръководство - Стара Загора (ОПУ - Стара Загора). На терен са работили общо 13 машини, които са почиствали и опесъчавали.

Температурата на прохода Шипка е минус четири градуса, сега вали сняг, пътната настилка е заснежена и обработена, а видимостта е добра. На другия старопланински проход в област Стара Загора - Хаинбоаз, също вали слаб сняг, видимостта също е добра и пътните настилки са мокри и обработени. Температурата е минус един градус. В региона на Павел баня, Шипка, Гурково, Мъглиж и село Ягода също вали влажен сняг.

На автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “ настилките са сухи, а видимостта е добра.

Ограничава се придвижването на моторни транспортни средства над 12 т по пътя I-2 Русе – Разград и пътя I-5 Русе – Велико Търново на територията на област Русе, заради изобилен снеговалеж. Това оповестиха от Агенцията " Пътна инфраструктура ".

Пътищата от републиканската мрежа в област Добрич се обработват срещу замръзване и са проходими при зимни условия. Това сподели дежурният в Областно пътно ръководство - Добрич (ОПУ). Няма затворени за придвижване пътища. Снеговалежът е почнал малко преди 7:00 ч. сутринта. Четири машини обработват пътя Добрич - Силистра, защото там има по-обилен снеговалеж и предпоставки за навявания и поледици. Машини на ОПУ - Добрич обработват също и артериите Добрич - Варна, Добрич - Генерал Тошево - граничен пункт " Кардам ", следва да стартира обработка и на пътя Добрич - Балчик, сподели още дежурният. 

Сняг вали и над цялата област Търговище, пътната конюнктура е спокойна. Това заяви за Българска телеграфна агенция дежурният в Областното пътно ръководство в Търговище (ОПУ). На терен са 20 машини, които опесъчават настилките. Образувалата се снежна завивка е минимална. В района няма регистрирани пътни катастрофи. Въпреки снеговалежа видимостта е добра, няма мъгла и вятър. Температурите са от един до минус един градуса. След вчерашните съвсем 20 градуса, земята и топла и снегът не се задържа, сподели дежурният. По данни на Метеорологичната обсерватория в града на 19 януари оптималната записана температура е била 19,8 градуса, сподели ръководителят на институцията Красимира Стойчева. 

Сняг превалява в цялата Разградска област. Пътищата са проходими при зимни условия, все още няма въведени ограничавания или затворени пътни сектори на територията на региона, заяви дежурният в Областното пътно ръководство и добави, че на терен работят 16 машини на пътноподдържащата компания. Дежурният в Областното пътно ръководство добави, че заради изобилен снеговалеж е лимитирано придвижването на моторни транспортни средства над 12 т по първокласния път  Русе – Разград, само че на територията на област Русе. 

Експертът в Областната администрация Николай Атанасов съобщи, че до този част не са получени сигнали от общините в региона за пътни произшествия или закъсали коли, както и за обитаеми места без ток и вода.

Интензивен е трафикът за товарни коли на излаз на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП), оповестиха на уеб страницата си от Главната дирекция „ Гранична полиция “ - Министерство на вътрешните работи.
По границата с Румъния трафикът е натоварен на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кардам “ и „ Дунав мост Видин “ на излаз за товарни коли.По границата със Сърбия трафикът е натоварен на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ на излаз за товарни коли. На пункта „ Калотина “ се правят строително-монтажни действия, които постановат краткотрайно свиване на пътните платна и метаморфоза на придвижването на преминаващите транспортни средства. През празничните дни пътуващите с леки коли следва да имат поради, че краткотрайната организация на придвижването преди и в зоната на граничния пункт може да удължи времето за прекосяване.По границата с Турция е натоварен трафикът на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ на излаз за товарни коли.Трафикът е естествен на всички гранични контролно-пропускателни пунктове по границата с Гърция. През граничните пунктове „ Маказа “, „ Златоград “ и „ Ивайловград “ могат да минават единствено леки коли и микробуси.По границата с Република Северна Македония трафикът е естествен на всички гранични пунктове.
Националният институт по метеорология и хидрология издаде за събота (20 януари) предупреждение от втора степен - оранжев код, за 14 области от Западна и Централна България, и от първа степен - жълт код, за останалата част от страната, за усложнена зимна конюнктура, а от Главната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ покачиха готовността за реагиране по места поради предстоящите значителни превалявания и снегонавявания в страната. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР