Извършителите на домашно насилие няма да имат право на огнестрелно

...
Извършителите на домашно насилие няма да имат право на огнестрелно
Коментари Харесай

НС прие: Домашните насилници без достъп до оръжие

Извършителите на домашно принуждение няма да имат право на огнестрелно оръжие и пиротехника.
Няма да имат правото и да доближават жертвата си. Ако имат общи деца, те ще бъдат изведени от жилището, в което са живели с насилника. Няма обаче да се прекъсва опцията на детето да вижда другия си родител.
Това са част от новите, по-тежки ограничения за отбрана на жертвите на домашно принуждение, които одобриха депутатите на първо четене. Това стана след дълъг спор и разногласия сред парламентарните групи на " Възраждане " и Българска социалистическа партия.
Със 151 гласа " за " Народното събрание одобри законопроекта на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Подкрепа за тях пристигна и от Движение за права и свободи, а " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " гласоподаваха " срещу ".
С 213 гласа " за " депутатите одобриха и текста на Българска социалистическа партия. ГЕРБ-СДС се въздържаха, а от " Възраждане " бяха срещу.
Двата законопроекта са съвсем идентични, като една от разликите е, че социалистите не са съгласни насилието посредством безучастие също да бъде наказуемо.
" ИТН " пък са написали нов закон за отбрана от домашно принуждение, който обаче получи поддръжка единствено от тях и Движение за права и свободи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР