Извършената проверка в УМБАЛ „Д-р Георги Странски в Плевен по

...
Извършената проверка в УМБАЛ „Д-р Георги Странски в Плевен по
Коментари Харесай

Установено е нарушение при родилката, починала в УМБАЛ-Плевен през юли

Извършената инспекция в УМБАЛ „ Д-р Георги Странски " в Плевен във връзка умряла на 26.07.2018 година родилка с букви М. М. установи нарушаване в диагностично-лечебния развой, за което ще бъде формирано административно-наказателно произвеждане, оповестяват от министерството на опазването на здравето. Цялата документи по случая е предоставена на Районната прокуратура в гр. Плевен, прецизират от ведомството.

На 25.07.2018 година пациентката М. М. е приета в болница в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ – Плевен за родоразрешение – планово Цезарово сечение. Проведена е предоперативна анестезиологична консултация, само че не е осъществен обзор и в Историята на бременността и раждането (ИБР) няма записани данни за положението на устната празнина и подвижността на шийния отдел на гръбначния дирек на пациентката. На по-късен стадий това не е разрешило да се направи оценка на риска от осъществяване на ендотрахеална интубация.

По преценка на анестезиолога и по избор на пациентката раждането е планувано да се извърши под обща упойка.

На 26.07. в 9.00 ч. е почнала оперативната намеса. Направени са няколко опита за ендотрахеална интубация, която не се е осъществила заради анатомични особености на устната празнина. Екипът е пристъпил към ръчно обдишване. В интервала на обдишване е открито нараснало противодействие на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония. Вследствие при родилката настава остра хипоксия, довела до пренатално страдалчество за плода.

Реанимационните мероприятия в Клиниката по акушерство и гинекология са траяли в цялостен размер до 14.00 ч., след което е взето решение за преустановяването им, заради настъпила необратима сърдечна и съдова уязвимост. Това е и часът на оповестяване на леталния излаз.

Изпълнителна организация „ Медицински одит " е отправила рекомендация към УМБАЛ - Плевен в период до 30.09.2018 година да бъде създадена и приложена писмена процедура за оценка на риска при реализиране на ендотрахеална интубация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР