Извънредното заседание на НС завърши с декларацияПострадалите младежи не издържаха

...
Извънредното заседание на НС завърши с декларацияПострадалите младежи не издържаха
Коментари Харесай

Парламентът осъди полицейското насилие и се извини на битите

Извънредното съвещание на Народно събрание приключи с декларация
Пострадалите младежи не устояха на 4-часовите разгорещени диспути

Полицейщината по изборите бе пропусната

Народното събрание осъжда бруталното полицейско принуждение над протестиращи жители, осъществено по време на митингите през 2020 година Определя това за позорящ акт на нечовешко и унизително отнасяне, неразрешени от конституцията и интернационалните контракти, по които България е страна.

Настоява за дейно и независимо следствие и за заслужено наказване, като на директните причинители и ръководителите им, по този начин и на виновните лица за прикриване на техните действия. Това гласи част от декларацията, призната съвсем през днешния ден след 4-часово изключително съвещание на Народното събрание.

Депутати одобриха в допълнение текстове, с които се извиняват на потърпевшите от побои участници в митингите и задължават Министерския съвет да приготви и внесе законопроекти и да промени наредби и указания, които да доведат до по-добра подготовка на чиновниците на Министерство на вътрешните работи по защитата на демонстрации и други всеобщи прояви.

В началото на балкона в залата се появиха и бяха посрещнати с ръкопляскания четирима от младежите от клипа, на който се вижда по какъв начин под колоните на Министерски съвет служителите на реда ги постановат, ритат, влачат и подмятат, до момента в който са вързани с белезници. Те обаче си потеглиха надалеч преди да чуят извиненията.

Отхвърлено бе предлагането на Движение за права и свободи в декларацията да бъде наказана и полицейщината, която Министерство на вътрешните работи сътвори в дните преди вота на 11 юли, когато над 10 000 души, измежду които кметове, учителки и предприемачи в цялата страна бяха “профилактирани” и карани да подписват предупредителни протоколи. Напротив - служебният министър Бойко Рашков съобщи от трибуната, че се гордее с акциите на Министерство на вътрешните работи по изборите.

Под колоните на Министерски съвет
И русата полицайка е обвинена
Трима служители на реда - Андон Андонов, Стоян С. и Али А., дружно с полицайката Дани Д. с вързана на опашка руса коса са обвиняване от прокуратурата за принуждение над протестиращи. Лицата им са разпознати от записа на камерата на НСО, която е ориентирана към колоните на входа на Министерския съвет. Няколко пъти Бойко Рашков загатваше русата полицайка, в това число и за това, че при инспекцията декларирала, че не се разпознава на записа.

Отхвърлиха искане на юриста Николай Хаджигенов
Магистрати не подлежат на парламентарен надзор
Има надзор, само че той е правосъден и инстанционен



Христо Кръстев, представител на Специализираната прокуратура

“Спрямо настоящи магистрати не може да бъде упражняван парламентарен контрол”. Това съобщи представителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев във връзка искане на юрист Николай Хаджигенов. Като ръководител на краткотрайна парламентарна комисия депутатът е изискал да се яви за спепрокурора, който следи делото, по което са прилагани СРС, в това число и против протестъри.

“Съгласно решения на Конституционния съд от 1995 година, 2011 и 2017 година, длъжностните лица, които са изключени от парламентарен надзор - това са президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати. Наблюдаващ прокурор по неприключило правосъдно произвеждане не може да се явява в парламентарна комисия и да му се задават въпроси какви дейности са осъществени по следствието и за какво той е решил да ги извърши. Ние не твърдим, че актовете и дейностите на прокурорите са безконтролни. Напротив - има надзор, разказан в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт и той е правосъден и инстанционен, който се реализира от горестояща прокуратура”, изясни прокурор Кръстев.
И Рашков се изкара деен герой
В Министерство на вътрешните работи е почнала нова инспекция на записите



Бойко Рашков реши на чуването си и той да се изкара деен герой за народна власт. Припомни по какъв начин през 1990 година като следовател му е било предоставено от прокуратурата да ревизира така наречен “танкова касета”. Паметта му изневери по какъв начин тъкмо се е държал с режисьора Евгени Михайлов. Дори един път назова починалия ръководител (президент) Петър Младенов с името Петър Стоянов. Но основното, което Рашков искаше да подчертае след 30 години безмълвие бе, че заключението от следствието му било, че Младенов е споделил репликата: “По-добре танковете да дойдат”.

Иначе днешното чуване на служебния Министерство на вътрешните работи началник по нищо не се отличаваше от предходните - той не се умори да нападна някогашния министър председател Бойко Борисов, основния прокурор Иван Гешев, а за фрагментите с принуждение в Министерство на вътрешните работи от понеделник отново имало инспекция.

Новата конспирация, която се опита да забърка, бе с един от към този момент назначени от Лаура Кьовеши делегирани европейски прокурори. Ставаше дума за дама, на която господин Рашков не можа да се сети името. Та въпросната прокурорка предишното лято получила кореспонденция от “Вътрешна сигурност” на Министерство на вътрешните работи, само че я прекратила. Рашков искаше да внуши, че с подписа си дамата е купила високия пост в Европа, все едно че българските претенденти не бяха избирани с дълга и комплицирана процедура у нас и най-после от 10 препоръчани, от 1 юли т. година бяха назначени единствено четирима.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР