Извънредни мерки за сигурност и ограничаване на Африканската чума бяха

...
Извънредни мерки за сигурност и ограничаване на Африканската чума бяха
Коментари Харесай

Потвърдиха африканска чума във Видин, Военна полиция влиза в кланиците

Извънредни ограничения за сигурност и ограничение на Африканската чума бяха въведени след днешното съвещание на Епизоотичния съвет в Министерски съвет под управлението на вицепремиера Томислав Дончев.

Заради болестта отсега нататък във всяка от 67 кланици за прасета ще участват ветеринар и Военна полиция. Това разгласи земеделският министър Десислава Танева след съвещанието в Министерския съвет, съобщи Нова тв.

Целта на тази мярка е да не допусне нерегламентирано кръвопролитие на домашни прасета без гарантиране на равнище за биосигурност. В 3 общо 65 свинекомплекса в страната бе открита Африканска чума.

За всички останали, включително и тези в Южна България, се дефинира 20-километрова санитарна зона, за която ще наблюдават регионалните епизоотични комисии по места. В тази зона не би трябвало да има развъждане в " заден двор ", а на всички места, където се гледат прасета, би трябвало да са спазени съответните ограничения за биосигурност.

Десислава Танева удостовери, че пробите са потвърдили и африканска чума във Видин. Там става въпрос за болно домашно прасе в така наречения " заден двор ".

До момента са регистрирани 22 огнища на инфектирана домашна свиня, 20 са случаите на инфектирана дива свиня, заключи данните все още министърът на земеделието.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък прикани жителите да спомагат на управляващите за ограничение на болестта.

" Няма по какъв начин да е ефикасна която и да е мярка, без поддръжката на жителите. Съхраняването във фризера може единствено да замрази казуса за няколко месеца ", предизвести той хората, които отглеждат свине. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР