Извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до края на септември.

...
Извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до края на септември.
Коментари Харесай

Коронавирус и грип - какви са правилните ходове през есента и зимата?

Извънредната епидемиологична конюнктура да бъде удължена до края на септември. Това ще предложи новият министър на опазването на здравето професор Костадин Ангелов. Ще се осъществен ли прогнозите за нова тежка вълна на болестта през есента?

" Мисля, че цифрите са неуверени. Все чакаме непрекъснатия спад, на всички места към нас се следят съмнения. Като медици сме учили, че светът се е справял с инфекциозните болести, а сега сме изправени пред следващото предизвикателство ", сподели за " Денят ON AIR " някогашният министър на опазването на здравето лекар Мими Виткова.

По думите ѝ би трябвало да се откри баланс сред ограниченията, които предотвратяват болестта, и това, което води до злополука на стопанската система.

" Засега министърът разяснява, че не чака стягане на ограниченията в страната. Преекспонирането на казуса при започване на пандемията докара до боязън в популацията и в част от медиците. Сега берем плодовете на този уплах. В популацията има понижаване на страха, само че за здравните експерти не съм сигурен ", означи в ефира на Bulgaria ON AIR ексдиректорът на " Пирогов " доцент Спас Спасков.

Той добави, че се вижда медицински чиновници да бягат от здравна активност, което е изненадващо от позиция на лекарския морал.

" Мерките на по-големи тласъци не са решение на казуса, проблемите са доста по-дълбоки. Системите се оказаха неподготвени за този взрив, огромна част от тези чрезвичайни ограничения доведоха до основаване на съмнение в обществото. Целият Европейски Съюз не беше подготвен да реагира по съответен метод ", счита доктор Виткова.

Тя добави, че изработването на имунизацията се трансформира в конкуренция сред страните, т.е. кой ще се добере до " огромния къс ". Д-р Виткова предвижда, че ще има увеличение на страха в популацията през есенно-зимния интервал. " Как ще се провежда тестването за това кое е грип и кое ковид още не е ясно ", безапелационна бе тя.

" Коронавирусът ни се стовари внезапно. Сега към този момент знаем, че това следва, ще има естествените вирусни инфекции, ще се комбинират с ковид. Новият здравен министър демонстрира забележителна интензивност, среща се с проблемите на мрежата. Това ме кара да мисля, че ще предприеме нужните ограничения ", уточни доцент Спасков.

Д-р Виткова обясни, че в доста лечебни заведения в провинцията има недостиг на медици, като съгласно нея този проблем би трябвало да бъде позволен с политика на страната. " Трябва да създадем организация в съответните лечебни заведения. Тук е мястото на шефовете на лечебните заведения да намират решения за съответното място ", съобщи от своя страна доцент Спасков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР