Извънреден втори концерт ще изнесе Аюуне Суле на 19 юли,

...
Извънреден втори концерт ще изнесе Аюуне Суле на 19 юли,
Коментари Харесай

Извънреден втори концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР на 19 юли, четвъртък, организира радиофестивалът Аларма Пънк Джаз“

Извънреден втори концерт ще изнесе Аюуне Суле на 19 юли, четвъртък, още веднъж от 21. 00 ч. и още веднъж във Второ студио на БНР. Радиофестивалът  на БНР разгласи датата след изчерпването на билетите за днешното излизане на сцената на музикалния шаман от Гана. 

С двата концерта в София стартира балканското турне на прото-блусмена и сингър-сонграйтър Аюуне Суле, което включва присъединяване на фестивалите „ Каба Уикендос “ (с. Долен, Западни Родопи), „ Джаз на село “ (Камен бряг) и „ МКЦ за Скопие “, черноморски концерти във Варна и Бургас, както и концерт на откритата сцена Водна каскада в центъра на Плевен.

Инструментът колого, на който Аюуне свири, единствено допреди няколко десетилетия се е употребявал само като „ асистент “ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело единствено вкъщи по специфични мотиви. Днес музиката за колого води и собствен успореден театрален живот с актьори от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници. Представител на това „ златно потомство “ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на „ краля на кологото “ Кинг Аишоба, включва и обичайни песни от Северна Гана, само че най-много авторски песни със обществена устременост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през ориста на африканците, отпътували за Европа и не запомнили своята просвета, до проблемите за равноправието сред мъжа и дамата в актуалния свят. В самото звучене на обичайна музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически стигат даже преди пентатоничната музика от Мали, в която откривателите припознават корените на американския блус. Трансът е различен значим детайл от музиката за колого. Преди месеци Аюуне Суле издаде първия си пълнометражен албум „ We Have One Destiny “, който съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати към този момент творби като What A Man Can Do A Woman Can Do More Better, по този начин и напълно нови за европейската аудитория песни.

Билети за концерта онлайн в системата на EpayGo  https://www.epay.bg/go/7416693377 и на касите на EasyPay в цялата страна на цена от 18 лева, а на входа преди концерта – по 20 лева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР