Извадете шампанското, защото чудото най-накрая се случи! За целта бе

...
Извадете шампанското, защото чудото най-накрая се случи! За целта бе
Коментари Харесай

Инфлацията далеч не е най-големият проблем на ЕЦБ

Извадете шампанското, тъй като чудото най-сетне се случи! За задачата бе нужен невиждан пакет от тласъци, само че инфлацията в Еврозоната доближи търсените от Европейската централна банка 2 %. Какво би трябвало да направи ЕЦБ в този момент? Абсолютно нищо, написа Маркъс Ашуърт за.

Възстановяването от пандемията провокира растеж на инфлацията по целия свят, само че за Европейския съюз тази вест ненапълно носи облекчение, защото блокът прекара по-голямата част от последното десетилетие, флиртувайки рисково с дефлацията. Кратък интервал на инфлация над задачата от „ малко под 2% “ е един от най-малките проблеми за Европа, имайки поради обстоятелството, че годишния % бе негативен при започване на 2021 година Тогава не последваха някакви съществени реакции, като същото би трябвало да се случи и в този момент.

Основната инфлация, в която не влизат по-волатилните цени на храните и силата, продължава да е под 1%. Федералният запас има по-належащи проблеми с главната мярка за потребителските цени (CPI), която набъбна до 4,2% през 12-те месеца до април. НА този декор ЕЦБ несъмнено може да си разреши да бездейства най-малко до лятото.

Доходността по 2-годишните държавни скъпи бумаги в Европа продължава да е мощно негативна, като даже гръцкият и италианският дълг оферират по-малко от -0,3% възвръщаемост. ЕЦБ предвижда спад на CPI до 1,2% за идната година след 1,5% през тази, макар че тази прогноза може да бъде ревизирана нагоре по време на тазседмичната среща на централната банка. В края на краищата, пагубната дефлация продължава да е по-голяма опасност за стабилността на Европейски Съюз.

Въпреки казаното, в никакъв случай не пречи да се внимава за проблеми. Предстоящият през август симпозиум на Федералния запас  в Джаксън Хол ще бъде късмет да се ревизира дали новата политика на американската централна банка за гъвкавото инфлационно таргетиране, при която интервал с инфлация под 2% е следван от подобен с инфлация, малко дан границата, ще се окаже ирелевантна още преди да й се даде начало. Идеята зад тази политика бе да се вдъхне убеденост, че тласъците на централната банка нпма да изчезнат одри откакто стопанските системи се разгорещят леко (силен акцент е върху „ леко “).  

За страдание, свирепото американско възобновяване, подхранено от чудовищните парични и фискални тласъци, затруднява построяването на модел с съответна степен на убеденост. Освен това, Фед е съзнателно неразбираем в разясняването на модела на гъвкаво търгетиране. Не е ясно какво равнище на инфлацията би се смятало за прекомерно високо и за какъв интервал би Фед толерирал растеж на цените над поставената цел? Когато инфлацията е под задачата, концепцията наподобява добре на хартия, само че когато тя е два пъти над целевата стойност, всичко пропада.

В същото време ЕЦБ може да си разреши просто да преразгледа задачата си от „ малко под 2% “ и да я опрости като „ покрай 2% “. Еврозоната има по-големи проблеми, водещ измежду които е по какъв начин да бъде възобновен растежа. Въпреки че Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предвижда покачване на брутният вътрешен артикул на Европейски Съюз от  над 4% през тази и идната година, стопанската система на блока евентуално няма се завърне до равнищата от преди пандемията преди края на 2022 година – цяла година по-късно от Съединени американски щати. Голяма част от Европа най-вероятно няма да се възвърне изцяло до три години.

Заседанието ЕЦБ на 10 юни ще включва тримесечен обзор на икономическите прогнози на централната банка, както и визията й за финансовите условия. От това ще последва оценка дали би трябвало да бъде променено темпото на изкупуване на облигации. Очакванията са да бъде направена дребна смяна по отношение на сегашните покупки в размер на 80 милиарда евро на месец.

Истинската причина „ ястребите “ да не издават доста звуци е повишаването на еврото, чиято цена е покрай най-високото равнище по отношение на $ от три години насам. За стопанска система, в която водеща роля играе износа, това ще може да подейства като спирачка за интензивността и да заплаши възобновяване.

Последното нещо, от което ЕЦБ има потребност, е да свие платната преди изплащането на парите от възстановителния фонд в размер на 750 милиарда евро, което ще стартира по-късно тази година. Най-разумното деяние за ръководителите на ЕЦБ в тази обстановка е да се насочат към шезлонгите на плажа и да не се бъркат в курса, който са определили.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР