Извадените от шефа на Националното бюро за контрол на СРС

...
Извадените от шефа на Националното бюро за контрол на СРС
Коментари Харесай

Бивш прокурор за подслушванията: Ми, в България не стават такива страшни неща

Извадените от шефа на Националното бюро за надзор на СРС Бойко Рашков данни за нарушавания на закона за специфичните разследващи средства не дават отговор на истината. Това счита някогашният зам. градски прокурор на София Роман Василев. 

В изявление за bTV експрокурорът, който претърпя сериозен провал по делото против някогашния боен министър Николай Цонев и който назова " безспорен нарушител " по време на ареста му, съобщи, че Рашков приказвал лъжи. Една от тях била, че имало противозаконни подслушвания. 

Той също така желае да вмени, че в България стават страшни неща. Ми, в България не стават такива страшни неща. Страшни неща стават, когато се приказват такива лъжи и основават усещане, че става нещо ужасно в службите, счита Василев.

Според него няма всеобщо нелегално подслушване на политици, публицисти и магистрати и на практика няма по какъв начин да стане. Искането за започване на едно подслушване минава през много хора, няма по какъв начин някой да реши да отиде да употребява една техника, която е с избрани параметри, с риск да бъде заловен, съобщи той.

Василев отбрани основния прокурор Сотир Цацаров без да загатва името му. Поводът е точно делото против Цонев, при което Софийската градска прокуратура изиска позволение за подслушване от Окръжния съд в Пловдив. По това време негов ръководител е точно Цацаров. 

„ Едната лъжа е, когато се разяснява, че имаме нарушаване при обещано СРС от ръководител на Окръжен съд – Пловдив. Да, от ръководител на Окръжен съд – Пловдив (Сотир Цацаров, бел. ред.) има обещано позволение, само че то е обещано законно, в границите на настоящото законодателство. А към оня миг законът споделя: „ Разрешение за прилагане се дава авансово от ръководител на областен съд “. Точка по въпроса “, съобщи Василев.

В предаването се включи и самият Рашков, който съобщи, че Василев е срам за прокуратурата в последните години и го попита дали се явява като юрист на Цацаров. От своя страна Василев пък съобщи, че Рашков не е " емблема на етичността ".

В същото време в изявление за Нова тв Рашков сподели, че още от 2015 година основният прокурор е издал заповед, с която се не разрешава на своите подчинени прокурори на националното бюро да се дават: документите, на които се основава настояването за потребление на СРС-тата, резултатите, получени в хода на използване на СРС-та, получените материални доказателствени средства, изясни Бойко Рашков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР